пʼятниця, 16 серпня 2013 16:12

Активісти відповіли "російському агресору": у Києві горіли крабові палички і пакети МТС
15

Фото: Фото: Олеся Дубовик

- Ми хочемо, щоби Росія зрозуміла, що українці вміють захищати свої інтереси, - каже голова громадського руху "Наступ" Руслан Секела. Разом із ще кількома молодими хлопцями та дівчатами підходить до головного входу посольства РФ в Україні, що на Повітрофлотському проспекті у Києві. Мають намір протестувати проти дій Росії, яка призупинила надходження українських товарів на свою територію.

Активісти зупиняються трохи поодаль від головного входу і встановлюють дерев'яний стіл, який принесли із собою. Вздовж залізного паркану чатують пару десятків правоохоронців, неподалік від них — група ще з десятьох міліціонерів. Вздовж дороги також вичатувалися співробітники міліції — стоять через кожні пару метрів один від одного.

Тим часом до активістів підходить ще з десяток молодих людей. Розгортають прапори організації "Наступ", одягають на вудички два державних прапори. Одна жінка схиляється над столом та на великих білих ватманах маркером прописує гасла "Ні економічному терору" та "Руки геть від України", віддає їх молодим людям, що стають позаду.

- Сьогоднішню акцію ми запланували для того, щоби, по-перше, привернути увагу, пояснює Секела. - Ми закликаємо всіх українців на місяць зробити бойкот російським товарам. І друге — дуже важлива адекватна реакція влади. Ми сьогодні готові підтримати владу та Януковича в підписанні угоди з ЄС. Бо це фактично рятує Україну. Сьогодні не треба ділитися на опозицію та влада, сьогодні ми всі - за Україну, за її інтереси. Ми повинні показати політичну зрілість і дати відповідь агресору.

Інший активіст, Роман Федчук, тим часом дістає із двох пакетів із супермаркету "Білла" продукти, виставляє їх на стіл.

- Ми пройшлися вчора по супермаркету і самі здивувалися, як багато у нас російських товарів продається, - каже він, розставляючи крабові палички фірми "Вічі", дві скляні пляшки пива, пляшку мінеральної води, шоколадку "Русский шоколад", банку з ікрою, чай "Ліптон" та три стартові пакети мобільного оператора "МТС"

- Коли ми почали купляти продукти, то помітили, що кожен десятий товар у наших магазин — виготовлений в Росії, додає Секела. - Думаю, це 15-20%. Тобто, якщо українська влада зробить адекватну відповідь, то Росія понесе набагато більші економічні втрати, ніж сьогодні несе Україна.

З цими словами Секела бере пляшку із запальною рідиною та рясно поливаю нею акуратно розставлені товари. Запалює сірник. Всі продукти на столітті миттєво спалахують. Вогнище розгорається все більше, у повітрі — важкий запаз диму. Активісти відступають подалі від вогню.

- Гасіть вже, а то пляшки зараз стріляти почнуть, - чується у натовпі.

Активісти беруть пляшку води та починають заливати вогонь. Коли полум'я вщухає, на столі видніються лише чорні залишки товарів, які були ще цілими менш ніж півхвилини тому. Аби повністю загасити вогонь, хлопці скидають деякі речі додолу. Ще за півхвилини на столі залишається залита водою груда чорного попелу та дві обгорілі пляшки з-під пива.

- Оскільки ми знаходимося на своїй, українській території, то за собою треба прибрати, - посміхаючись каже Федчук, згрібаючи сміття у пакет.

- Це було символічна акція, щоб усі зрозуміли, що в Україні є люди, які готові відстоювати свої права, - каже Секела. - Це поки перша попереджувальна акція. Вона (Росія) має зрозуміти, що ніхто силою нас не зажене до Митного союзу. Україна вільна і буде будувати стосунки із сусідами на рівноправних засадах.

- Слава Україні, - додає вже у мегафон Секела.

- Героям Слава! - кілька разів відповідають решта учасників акції.

За кілька хвилин активісти згортають прапори та плакати та йдуть від посольства. Обіцяють, що акція була не останньою.

Зараз ви читаєте новину «Активісти відповіли "російському агресору": у Києві горіли крабові палички і пакети МТС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі