субота, 15 липня 2023 02:20

Як дитині з тимчасово окупованих територій отримати український паспорт: роз'яснення

Як дитині з тимчасово окупованих територій отримати український паспорт: роз'яснення
Діти з тимчасово окупованих територій можуть оформити український паспорт у будь-якому підрозділі ДМС. Фото: koda.gov.ua

Під головуванням віцепрем'єра ‒ міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук відбулося засідання Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду громадян України з ТОТ.

Учасники обговорювали проблеми з оформленням та відновленням паспортів людей, які виїжджають із тимчасово окупованих територій. Про це у Telegram повідомляє пресслужба міністерства.

Зокрема, йшлося про оформлення першого паспорта громадянина України дітям, які досягли 14-річного віку під час проживання на ТОТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деяким українцям до 1 серпня потрібно замінити паспорт

Роз'яснення щодо цього надали в Державній міграційній службі. Там зазначили, що дитина, яка досягла 14-річного віку, має звернутися до будь-якого територіального підрозділу ДМС.

При цьому потрібно надати такі документи:

• свідоцтво про народження або витяг із ДРАЦС (за наявності). Якщо документ відсутній, працівники ДМС перевірять інформацію самостійно;

• паспорти батьків або одного з них (для перевірки належності до громадянства України). Якщо особа не підтримує стосунки з батьками або не може надати документи через воєнний стан, достатньо інформації про такі документи.

Якщо один із батьків є іноземцем або особою без громадянства, подається довідка про реєстрацію особи громадянином України.

Також за наявності може подаватися реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП).

Якщо немає оригіналів документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, можна подаватися їх копії або інформацію (персональні дані) батьків (чи одного з них).

Але подання копій цих документів не є обов'язковою умовою при прийнятті від заявника документів для оформлення паспорта та не може бути підставою для відмови в їх оформленні.

Окупанти на тимчасово захопленій Росією частині Херсонщини суворо заборонили надавати безоплатну медичну допомогу людям, які не отримали паспорт Російської Федерації.

У населених пунктах Горностаївка, Каїри та Заводівка Херсонської області росіяни таким чином карають усіх українців, які не подали заявок на отримання російських паспортів.

Зараз ви читаєте новину «Як дитині з тимчасово окупованих територій отримати український паспорт: роз'яснення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі