середа, 10 березня 2021 20:23

Як активісти можуть впливати на владу в Україні

Як активісти можуть впливати на владу в Україні
Олександра Бакланова про громадянське суспільство. Фото: Тарас Подолян

Активна частина українців не контролює владу, але впливає на неї. Ігнорувати громадянське суспільство неможливо. Про це каже консультантка зі стратегій та управління Олександра Бакланова.

"Держава в очах громадян не має достатньої довіри, щоб бути спроможною. Держава з слабким мандатом вимушена звертатись до суспільства. Досі це спрацьовувало як запобіжник від автократії. Думку людей доводиться враховувати. Але замість відштовхуватись від глибшого розуміння потреб, влада орієнтується на популярність. Зараз, шпортаючись, йде вироблення спільної мови між громадянським суспільством і політичними елітами, яка дозволить не доводити кризи до майданів. Сигналізувати владі, де найбільше болить, де потрібні негайні зміни. Окреслювати межі, за які не можна виходити. Це здоровий процес, але без гарантованого успіху".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Причиною страху українців назвали дві травми

Останні роки – це спроби самостійних рішень. Часом невдалі, але переважно кращі за копіпасти 90-х чи 00-х. Громадянське суспільство помітно виросло, вважає Бакланова.

Зараз ви читаєте новину «Як активісти можуть впливати на владу в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі