середа, 23 січня 2008 14:19

Афганського журналіста засудили до страти за богохульство

 Суд афганського міста Мазарі-Шаріф (північна провінція Балх) засудив журналіста Саїда Первіза Камбахша до страти через повішення. Як повідомив сьогодні голова суду Шамсур Рахман, підставою для вироку стало "богохульство" репортера газети "Джахане нау", який  "образив іслам, Коран і Пророка Мухаммеда".

За словами Рахмана, рішення суду грунтується на нормах шаріату (зведення ісламського права), який лежить в основі конституції Афганістану. Шаріат передбачає єдине покарання за образу релігії - страту. Голова суду додав, що вирок може ще бути оскаржений у вищестоящих судових інстанціях.

Камбахш був арештований три місяці тому на підставі свідчень його університетських однокурсників, що заявили, що він "знущався з ісламу і Корану, опублікував статтю, в якій пророк звинувачувався в ігноруванні прав жінок".

Затримання репортера "Джахане нау" засудили ряд афганських і міжнародних журналістських організацій. Зокрема, в заяві Комітету в захист журналістів мовиться про стурбованість цієї міжнародної правозахисної групи тим, що "уряд Афганістану опинився не в змозі провести реформу засобів масової інформації у той час, коли їх діяльність обмежується".

Кілька років тому ще двох афганських журналістів було засуджено до страти, проте їм вдалося втекти  з країни і знайти притулок на Заході, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Афганського журналіста засудили до страти за богохульство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі