субота, 21 вересня 2013 22:59

"А що то за козаки із здоровими членами на голові?"– учасник фестивалю
9

Фото: Фото і відео: Микола Марченко

Сьогодні у Миргороді відкрили Всеукраїнський фестиваль ковальського мистецтва.

З'їхалися на нього ковалі із різних куточків України, щоб показати свою майстерність у роботі із залізом та провести майстер-клас для всіх бажаючих.

10.15 ранку. На імпровізовану сцену піднімаються голова Миргородської районної ради Наталія Дудник, коваль Петро Федоряка, гендиректор курорту "Миргород" Олександр Гавловський та інші почесні гості свята. Зі вступним словом до присутніх на святковому дійстві звертається міський голова Миргорода Сергій Соломаха й оголошує про відкриття фестивалю.

Метрів за 150 від сцени у містечку ковалів уже чути стукіт молотків та кувалд. Це майстри ковальського мистецтва розпочали свою роботу. За їх дійством одночасно спостерігають кілька десятків осіб.

"Слухай, ти ближче, на очки, глянь як там вугілля. Та обережніше, вони 200 гривень стоять", – звертається до напарника 24-річний Григорій Матяш, коваль із Києва.

Скраю, збоку річки ковалі у 6 рук починають великими молотами кувати довгий прут заліза. Ще один підтримує його за кінець. За хвилину, коли залізо почорніло, той що тримав прут, кладе його на наковальню і рулеткою міряє довжину.

"Не вистачає кількох сантиметрів", – каже.

"То, може, ми 36-ий перетягнемо на кроваті, ото буде кайф. А знаєш, бляха-муха, уяви, прут витягну із кармана, а всі, "ого, дивись який здоровенний", – сміється.

Ось до ковалів підходять люди у вбранні вояків часів гетьмана Богдана Хмельницького.

"Слухай, а що то за козаки із здоровими членами на голові. Он дивись, які бурульки звисають", – цікавиться якийсь чоловік у свого товариша.

"Не знаю, мабуть, то вбрання якихось інородців, може, москалів", – відповідає той.

/media/video/517421/1_517421.mp4

У цей час коваль Петро Федоряка показує, як із шматка металу можна викувати ніж. Пояснює, що коваль метал повинен не лише бачити? а й відчувати. Бо щоб викувати хорошу річ, потрібно мінімум півгодини. А щоб її спалити – лише 10 секунд.

Кілька осіб починають фотографувати людей у старовинному вбранні.

"Я з Києва, звати мене Росич, це моя кличка. Маю від роду 38 років. У даному випадку ми представляємо одяг лише 17 століття. А в ці часи були різні елементи. Серед нас є і татари, і яничари, і козаки", – пояснює один із учасників військово-історичного клубу "Росичі".

Окремо на сцені гостей розважали самодіяльні народні колективи. Також гостей свята вітав своїм виступом музичний гурт "Drive of Soul", який зустріли шаленими оплесками.

У великій палатці військового зразку розмістилася похідна кухня. Тут всім бажаючим протягом дня пропонували скуштувати солдатської каші та випити гарячого чаю.

"Ми дуже задоволені, що зараз знаходимося у Миргороді. Спочатку хотіли їхати в Туреччину позасмагати на сонці. А дружина, ну типу, поїхали в Миргород на курорт. Трохи, скажу вам, відпочинок зіпсували дощі. Але скільки цікавого ми у вас за цей час побачили. І природа гарна, і місто чудове, і різні гуляння. Ми вже й у Солохи побували на застіллі, самогонку куштували.  Вчора душу розривали на байк-шоу, сьогодні душею відпочиваємо на святі ковалів. Ми всім будемо радити їхати відпочивати лише у Миргород. Тут дійсно і цікаво, і пізнавально", – пояснює  47-річний Андрій Шабатько із Харкова.

Зараз ви читаєте новину «"А що то за козаки із здоровими членами на голові?"– учасник фестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі