понеділок, 24 грудня 2007 15:53

10 наукових відкриттів, які врятують світ

Штучні виверження, дзеркала на орбіті, генетично змінені дерева - ось лише деякі з 10 винаходів, зроблених в 2007 році ученими всього світу, щоб протистояти глобальному потепленню. Деякі вважають, що підвищення температури вимагає здійснення крайніх заходів, інші побоюються, що рішення можуть опинитися гірше за самі проблеми. Проте ж всі вважають, що найголовнішою небезпекою є збереження статус-кво. Список наукових відкриттів, які можуть врятувати планету, приводить газета La Stampa.

1. Теплиця-хмарочос
У найближчі 40 років населення Землі збільшиться до 9,2 млрд чоловік, і буде необхідно подвоїти виробництва продуктів харчування. 37% поверхні Землі вже відведені під сільське господарство, і в цій ситуації рішенням може стати екологічний хмарочос для парникових культур, який функціонуватиме 365 днів в році. Його прототип, створений професором Колумбійського університету Діксоном Деспомьєром, вже встановлений в Музеї наук і промисловості Чікаго.

2. Екологічно чисті корови
Щороку корови і інша худоба викидають в повітря 80 млн. тонн метану - парникового газу, який небезпечніший вуглекислоти. Рішенням британських учених став часник, який при додаванні його в корм худобі впливає на бактерії, що проводять метан, і сприяє поліпшенню травлення. На нещастя, при цьому м"ясо може придбати смак, який не сподобається споживачам.

3. Гігантські щітки
Професор Клаус Лакнер, фізик з Колумбійського університету, спроектував макси-щітку, заввишки майже 100 метрів, здатну поглинути стільки вуглекислого газу, скільки викидають в атмосферу 15 тис. автомобілів. Ліс таких пристроїв розміром з Арізону міг би анулювати отруйні викиди всього людства. Залишається лише вирішити, що робити із зібраним газом.

4. Контрольовані урагани
На думку фізика Данієля Розенфельда, ввівши пил в основу урагану, можна поліпшити картинку, що отримується з супутників, що дозволить легше контролювати просування і потужність торнадо.

5. Кораблі-фабрики хмар
Флотилії дистанційно керованих кораблів можуть відображати сонячні промені, створюючи хмари пари за допомогою океанської води. За словами американського фізика Джона Латхема і його шотландського колеги Стівенана Сальтера, тисяча подібних суден може перешкодити підвищенню температури, причиною якого є збільшення в два рази кількості двоокису вуглецю в атмосфері. Проте ще належить зрозуміти, які ще наслідки для клімату може спричинити подібний метод.

6. Генетично змінені дерева
Американські учені опублікували дослідження, метою якого було генетично змінити дерева з тим, щоб вони швидше росли і виробляли менше лігніну - хімічної сполуки, яка утрудняє їхнє перетворення на біологічне паливо. Таким чином, їхнє коріння поглинатиме більше вуглекислоти, а частина дерев, що залишилася, може бути використана як біологічне паливо.

7. Родючі океани
При внесенні до морської води таких елементів, як сечевина або залізо, збільшується кількість планктону, який в змозі поглинати великі об"єми двоокису вуглецю. Коли флора вмирає, вона відносить з собою на дно океанів вуглець. Небезпека в тому, що це підвищуватиме кислотність води.

8. Штучні виверження
Розпилювати в атмосфері сірку за допомогою ракет, літаків і навіть штучних вулканів, щоб блокувати сонячні промені, як це відбулося в 1991 році при виверженні вулкана Пінатубо на Філіппінах. Концепція, запропонована лауреатом Нобелівської премії Полом Крутценом, може сприяти тому, що протягом 10 років температура Землі знизиться до рівня 90-х років. Але якщо щось піде не так, буде потрібно багато років, щоб відновити рівновагу в атмосфері.

9. Космічні дзеркала
Сонячний щит площею 1,5 млн. квадратних метрів, створений з 16 трлн дзеркал і запущений на орбіту за допомогою гармати, вартістю 5 трлн доларів. За допомогою цієї ідеї астроном з Університету Арізони Роджер Енджел має намір охолодити планету.

10. Статус-кво
Геніальні проекти, описані вище, можуть викликати небезпечні наслідки в тому випадку, якщо щось піде не так. Але рецидиви будуть менш руйнівні, ніж наслідки повної бездіяльності. Викидати щороку в атмосферу 8,4 млрд тонн вуглекислоти і збільшувати загальний об"єм цього з"єднання до рекордних рівнів рівносильно проведенню найнебезпечнішого експерименту, що коли-небудь здійснювалися людиною.

Зараз ви читаєте новину «10 наукових відкриттів, які врятують світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі