пʼятниця, 20 листопада 2009 12:57

1 січня для президента ЄС буде робочим днем

1 січня для президента ЄС буде робочим днем

Обраний на посаду голови Європейського Союзу прем"єр-міністр Бельгії Херман Ван Ромпей приступить до виконання обов"язків 1 січня 2010 року.

Про це було оголошено на прес-конференції в Брюсселі після закінчення саміту ЄС. Лідери країн Євросоюзу також обрали секретарем з міжнародних справ баронесу КетрінЕштон з Великої Британії.

Сам Ван Ромпей, виступаючи на прес-конференції, заявив, що прагнутиме до ухвалення в ЄС компромісних рішень. Він також відзначив, що виступає за подальше розширення ЄС.

Посади глави ЄС і секретаря з міжнародних справ передбачені Лісабонським договором, який набуває чинності 1 грудня.

Нагадаємо, президент ЄС (Голова Ради Європейського союзу) головуватиме на всіх засіданнях Євроради і гратиме ключову роль в ухваленні основних рішень. Відповідальний за зовнішню політику Євросоюзу отримає в своє розпорядження багатомільярдний бюджет, дипломатичне відомство, що складається з 5 тисяч осіб, а також крісло віце-президента Європейської комісії.

Реформа в структурі управління Євросоюзом передбачена Лісабонським договором, який набуває чинності 1 грудня цього року. Ратифікація договору зайняла немало часу і зусиль з боку його авторів, оскільки деякі європейські країни не відразу погодилися його прийняти.

Останньою перешкодою на шляху вступу документу в силу стала Чехія, яка вимагала гарантій недоторканності свого суверенітету. Чехів хвилювали можливі претензії на власність судетських німців, вигнаних з північних областей Чехословаччини відразу після закінчення Другої світової війни.

За матеріалами Радио Свобода, Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «1 січня для президента ЄС буде робочим днем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі