вівторок, 07 квітня 2009 13:48

Мінекономіки побачило поліпшення економічної ситуації в Україні

Мінекономіки побачило поліпшення економічної ситуації в Україні

Міністр економіки України Богдан Данилишин констатує ознаки поліпшення економічної ситуації в країні.

Як повідомили в прес-службі Мінекономіки, зокрема, Б.Данилишин відзначив, що антикризові заходи уряду і Національного банку України, постійний контроль за недопущенням необґрунтованого підвищення цін дозволили уникнути стагфляційного сценарію в Україні.

"Одним з індикаторів переходу економіки країни з фази рецесій у фазу стабілізації з подальшим зростанням виробництва є динаміка цін. Саме цінові індекси фіксують нові рівні рівноваги між попитом і пропозицією, а також дають сигнали виробникам щодо ступеня активності в суспільстві і економіці", - вважає Міністр економіки.

За його словами, якщо в період поглиблення кризи (кінець 2008 року - початок 2009 року) на фоні падіння цін виробників, динаміка споживчих цін прискорилася, що свідчило про перехід економіки країни в фазу стагфляції, то в цінових індексах лютого-березня зафіксовано перші ознаки поліпшення ситуації в країні.

Б.Данилишин відзначив, що, незважаючи на складну економічну ситуацію, у березні збережено тенденцію подальшого уповільнення зростання споживчих цін до 1,4% (1,5% в лютому і 2,9% в січні). У січні-березні індекс споживчих цін становив 105,9% проти 109,7% відповідного періоду 2008 року, коли мала місце інерція інфляційного розігрівання кінця 2007 року.

У той же час, Світовий банк переглянув свій прогноз динаміки валового внутрішнього продукту України в 2009 році до 9% падіння проти 4% падіння, прогнозованих раніше.

Відомий американський фінансист Джордж Сорос у свою черту заявив, що економіка України знаходиться у дуже скрутному становищі, і не можна виключати можливість того, що незабаром відбудеться її дефолт.

А всесвітньо відомий економіст Роберт Піндайк розкритикував підвищення імпортних тарифів в Україні до 23%, указуючи, що це тільки погіршить ситуацію. "Жахливо, якщо таке рішення буде ухвалене. Саме подібні заходи зробили Велику депресію "великою".

Нагадаємо, вчора, 6 квітня, під час свого виступу у Верховній Раді Україні президент Європейського парламенту Ганс-Ґерт Пьоттерін заявив, що Європейський Союз стурбований поглибленням економічного спаду в Україні. За його словами, негативні процеси в економіці України підсилюються політичною кризою.

Раніше повідомлялося, що європейські газети попереджають про наближення України до економічної прірви і дивуються з того, що державні політики думають у цей час кожен про свої вузькі політичні інтереси: як утриматися біля керма державного корабля, який стрімко тоне.

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Мінекономіки побачило поліпшення економічної ситуації в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі