субота, 26 червня 2021 13:31

В Україні відзначають День кримськотатарського прапора
8

Сьогодні в Україні відзначають День кримськотатарського прапора.

У суботу прапор розгорнули на контрольно-пропускному пункті "Чонгар", що на адмінкордоні з окупованим Росією Кримом.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров привітав громадян.

Він повідомив, що сьогодні о 15-ій годині в Києві стартує автопробіг вулицями Києва. Автопробіг стартує на проспекті Перемоги, маршрут пройде через бульвари Тараса Шевченка, Лесі Українки, Дружби народів, міст Патона, Дніпровську набережну, Південний міст, Наддніпрянське шосе, бульвар Дружби народів і фінішує на Хрещатику.

О 17.30 з вулиці Хрещатик розпочнуть ходу - винесення великого кримськотатарського прапора, яка завершиться на Майдані Незалежності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гастролі "кримнашиста" Басти: у Ткаченка переводять стрілки на СБУ, ті - на РНБО і Нацраду

"Ми будемо раді всім, хто приєднається до ходи Хрещатиком з величезним кримськотатарським прапором.

Звичайно, ми очікуємо всіх кримських людей, які позбавлені внаслідок російської окупації Криму жити вдома - політв'язнів, вирваних з російських в'язниць, журналістів, які розкривають світові правду про російсько-українську війну, представників волонтерських і громадських організацій, чия діяльність спрямована якнайшвидшому звільненню Криму від російських окупантів

Ми будемо особливо раді участі в ході кримських і кримськотатарських учасників бойових дій", - написав Чубаров у Facebook

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова опублікувала фото підняття прапору біля будівлі МЗС.

"Пишаюсь тим, що кримські татари по-справжньому стають частиною Української нації.

Актів такого єднання багато. Випробування для моєї держави - окупацію Криму 2014 року - ми пройшли разом. Під двома прапорами. Вже сім років вони дратують окупанта. Але тільки в такому союзі ми відновимо нашу національну гідність та цінність цивілізованих правил світоустрою. Слава Україні!", - написала заступниця міністра.

В Офісі президента Володимира Зеленського сьогодні нагадали про затверджену Стратегію деокупації та реінтеграції Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

"Цей документ серед іншого передбачає відновлення й забезпечення прав кримських татар як корінного народу", - повідомили.

"Відновлення прав кримськотатарського народу як корінного народу України стане справжнім проявом історичної справедливості. Робитимемо все можливе для цього!", - повідомляє ОП.

Також свято відзначають у постійному Представництві України при ООН.

"Колективи Постійного представництва України при ООН та Генерального консульства України в Нью-Йорку спільно з головою Ради при Світовому Конгресі Українців з питань ООН Андрієм Добрянським, а також представницею Меджлісу кримськотатарського народу у США Айлою Баккалі вшанували День кримськотатарського прапора", - повідомляють.

Керівники інституцій ЄС приїдуть на саміт Кримської платформи, який відбудеться у серпні.

Восьмий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російський окупант захопив Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «В Україні відзначають День кримськотатарського прапора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі