пʼятниця, 13 січня 2023 12:34

Спецтема: Війна Росії проти України

"Удар по Путіну": американські експерти оцінили шанси України звільнити Крим

"Удар по Путіну": американські експерти оцінили шанси України звільнити Крим
Україна цілком може завдати військової поразки РФ, звільнивши Крим. Фото: eastnews.ua

Україна з військової точки зору має всі шанси деокупувати тимчасово захоплений росіянами Крим.

Для цього Києву потрібна допомога Заходу, заявив майор армії Сполучених Штатів Америки у відставці Джон Спенсер, передає Newsweek.

"Україна може завдати військової поразки РФ, звільнивши Крим, а ЗСУ можуть ліквідувати російські сили, які там перебувають", – ідеться у повідомленні.

Також ветеран ВМС США та головний редактор військового агентства новин SOFREP Шон Спунц заявив, що звільнення Криму військовим шляхом повністю реалістичне. Півострів зараз забезпечується трьома шляхами:

"Вздовж двох автомагістралей, які йдуть з Росії та України з півночі на південь. Потім на північ іде невеликий міст Чонгар. На заході Керченська протока та її міст, яким здійснюється як автомобільний, так і залізничний рух".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіну скоро самому доведеться командувати своїми військами – посол

Експерт нагадав, що Україні вже вдалося підірвати Кримський міст. Тепер ЗСУ мають перерізати шляхи постачання на півночі та на заході. Так РФ не зможе забезпечувати свої військові частини на півострові. Чорноморському флоту доведеться залишити Севастополь та евакуюватися.

Водночас професор історії Католицького університету Майкл Кіммейдж вважає, що визволення Криму вимагатиме від України дуже великих зусиль.

"Однак, якщо це вдасться зробити, то такий успіх особисто вдарить по президенту Росії Володимиру Путіну. У РФ почнуть вважати, що глава Кремля вже не в змозі керувати. Контроль над Кримом дає Путіну стратегічну перевагу, оскільки він розпочав своє вторгнення і звідти теж. Географічне положення може бути однією з причин, через яку Україна хоче повернути собі півострів", – сказав Кіммейдж.

Професор і завідувач кафедри політології Північно-Західного університету Вільям Ріно заявив, що Україна, коли вона поверне Крим, матиме проблему з тими громадянами, які захочуть залишитися в Росії. Через це, як припустив експерт, півострів може стати предметом переговорів у майбутньому.

Міст через Керченську протоку російські окупанти відкрили 2018 року. На відкритті був президент Росії Володимир Путін, він їхав між берегами на КамАЗі.

Уранці 8 жовтня на залізничній гілці Кримського мосту спалахнула потужна пожежа. Окупаційна "влада" Криму заявила, що на Кримському мосту нібито вибухнув вантажний автомобіль. Так званий глава "парламенту Криму" заявив, що дорожнє полотно на Кримському мосту пошкодили "українські вандали".

Путін назвав інцидент "терактом", націленим на цивільну інфраструктуру Росії. Водночас глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін заявив, що до "теракту" нібито причетні "українські спецслужби", яким допомагали громадяни Росії та третіх держав.

Федеральна служба безпеки відзвітувала про розслідування вибуху на Кримському мосту. У своїй заяві спецслужба назвала організатором "бавовни" на переправі Головне управління української розвідки та його керівника Кирила Буданова.

Українська влада заперечує свою причетність до інциденту з вибухом на Кримському мосту.

Зараз ви читаєте новину «"Удар по Путіну": американські експерти оцінили шанси України звільнити Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі