пʼятниця, 21 червня 2019 18:30

Росія хоче знищити український підводний човен

Росія хоче знищити український підводний човен
Підводний човен "Запоріжжя" окупанти хочуть утилізувати / фото: Флот

Росія хоче утилізувати захоплений 2014-го підводний човен "Запоріжжя" (U-001) проекту 641 Військово-Морських Сил ЗС України.

Відповідне рішення оголосило міністерство оборони Росії на тендері з утилізації низки кораблів.

У самому тендері вказується про намір ліквідувати підводний човен проекту 641 без назви, якого саме човна. Проте відомо, що в розпорядженні Росії є тільки один підводний човен цього проекту – захоплена 2014-го субмарина "Запоріжжя".

Великий підводний човен проекту Б-641 було закладено під стапельним номером С260 у березні 1970 року на Новоадміралтейському заводі (м. Ленінград). 1 серпня 1997 року, коли в Севастополі вперше святкували День національних ВМС, на Графській пристані командир першої української субмарини капітан 3 рангу Іван Джемела з рук міністра оборони урочисто отримав бойовий прапор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Озброєння на мільярди гривень": що зараз із технікою ЗСУ в Криму

У складі ВМС майже весь час перебував у ремонті. 2009 року завершився один із етапів його ремонту – єдиний підводний човен ВМС України покинув плавдок "ПД-88" 13-го судоремонтного заводу Чорноморського Флоту РФ (Севастополь, бухта Троїцька) і за допомогою двох буксирів був перетягнутий до ремонтної стінки цього заводу, де і продовжиться подальший ремонт.

У березні 2012 року "Запоріжжя" після 22-х річного ремонту вийшов із 13 Судоремонтного заводу Чорноморського флоту РФ з Кілен-бухти у напрямку з Севастопольської бухти.

2014-го захоплений окупантами.

У мережі показали, на що перетворився єдиний підводний човен українського флоту, частина якого лишилась в анексованому Росією Криму.

Фото опублікував волонтер Тарас Чмут.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче знищити український підводний човен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі