пʼятниця, 15 червня 2007 07:09

"Жовтень" до "Київфільму" не приєднають

Київрада створила спеціальну комісію, яка має повноваження закрити в місті 19 кінотеатрів. Після цього їх обіцяють об"єднати в одну організацію, яку назвуть "Київфільм". Згідно із проектом, чинні директори кінотеатрів будуть звільнені. Натомість усім комплексом керуватиме людина, призначена мерією.

У Київраді кажуть, що кінотеатри об"єднують, аби впорядкувати їхню роботу.

— Так ми зможемо зберегти невисокі ціни на кіно, — каже начальник Головного Управління культури і мистецтв КМДА Світлана Зоріна. — Будемо контролювати репертуар, щоб кияни дивилися не тільки голлівудську "попсу", а й класику світового кіно. Обновимо інтер"єр і обладнання, виставимо із холів ярмарки.

Серед претендентів на експеримент кінотеатри "Жовтень", "Київська Русь" та "Флоренція", які зараз працюють цілком успішно. Їхні директори вважають, що об"єднуватися не варто.

— То хіба майстерні з виробництва підборів і шнурків доцільно об"єднувати, бо вони доповнюють одне одного, — каже директор "Жовтня" Людмила Горделадзе. — Реорганізовувати — значить на кілька місяців виривати заклад із роботи. Хто і як після цього працюватиме?

Ходять чутки, що деякі міські чиновники хочуть нажитися на "Київфільмі". Мовляв, об"єднують підприємства в одну організацію, щоб потім продати. Начебто кінотеатр ім. Довженка вже приватизував родич Леоніда Черновецького.

У квітні нардеп-"бютівець" Микола Томенко направив до Генеральної прокуратури запит, де просив перевірити роботу кінотеатрів і визначити, наскільки доцільно об"єднувати їх. Прокуратура проводить перевірку.

— До прокуратури я ходила, про господарську діяльність "Жовтня" розповіла. А ось комісії Київради в очі не бачила, — каже Людмила Горделадзе. — І жодного офіційного документа мені не надсилали.

Вона переконує, що "Жовтень" до холдингу "Київфільм" точно не включать.

— Наш статус інший, ніж у решти, — говорить Горделадзе. — Зараз ми не підпорядковуємося міській раді. Ми заснували ТОВ "Кіноман", яке вже 4 місяці як орендує кінотеатр і має право робити це ще 13 років. "Жовтень" як працював, так і працюватиме. Якщо доведеться, будемо судитися. Жителі Подолу стануть за нас горою.

Кінознавці та директори кінотеатрів сподіваються, що мерії не вдасться довести свою справу до завершення. Нагадують, що голову Управління культури та мистецтв Світлану Зоріну разом із іншими "бютівцями", які після виборів приєдналися до промерської більшості, виключили із Блоку Юлії Тимошенко.

Крім згаданих трьох кінотеатрів, до "Київфільму" хочуть включити "Єреван", "Алмаз", "Старт", "Факел", ім. Чапаєва, "Пролісок", "Промінь", "Салют",  "Братиславу", "Лейпциг", "Ленінград", "Молодіжний", "Росію", ім. Шевченка, ім. Гагаріна, "Екран". Деякі зі згаданих закладів ледь животіють, у холах їх працюють розважальні заклади і продають крам.

Очолив комісію заступник Світлани Зоріної Євген Бондар. До її складу ввійшли 9 людей, серед яких генеральний директор комунального об"єднання "Київкіно" Наталія Блажко.

Зараз ви читаєте новину «"Жовтень" до "Київфільму" не приєднають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі