вівторок, 27 листопада 2007 07:10

Згоріло кілька майстерень художників

Минулого тижня на Андріївському узвозі згоріло кілька майстерень художників.

Вони розташовані в приміщенні Союзу художників України, в будівлі N34в, побудованій у середині XIX ст. Вогонь зруйнував 150 кв. м даху. Дерев"яними конструкціями полум"я перекинулося на майстерні художників. Митці, які перебували в будівлі, викликали рятувальників. Та, попри це, майстерні Анатолія Буртового, Миколи Євтушенка, Олександра Найдена та Людмили Щукіної, розміщені на верхніх поверхах, згоріли.

— Працювала допізна, тому заночувала в майстерні, — розповідає "ГПУ" художниця Ніна Велигоцька. — Прокинулася від тріску. У вікно побачила, як падають палаючі тріски. Кімната наповнювалася димом. Викликала пожежників. Коли стояла на дворі, бачила, що дах горить у двох місцях. Зрозуміло, хтось підпалив навмисне, — переконана Ніна Іванівна.

Нині майстерня художниці залита водою й багнюкою, а полотна вимазані сажею.

— Пожежа не могла сама по собі виникнути о четвертій ранку. Майстерня одного з художників, Олександра Найдена, згоріла повністю. Нещодавно в нього відкрилася виставка в Центрі сучасного мистецтва. Тепер художникові просто ніде працювати, як і його колегам. Влада має відновити приміщення для митців, — переконаний Євген Карась, 43 роки, директор галереї "Ательє Карась", керівник Асоціації діячів сучасного мистецтва.

Нині в будівлі — безлад. Опалення вимкнуте, тому й уцілілі у вогні роботи під загрозою псування.

У МНС Києва причину пожежі не коментують. Припускають, що це може бути навмисний підпал.

Зараз ви читаєте новину «Згоріло кілька майстерень художників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі