середа, 11 серпня 2021 13:21

Відставка Крищенка. Як бойовий генерал змінив Київську поліцію

  Фото: Facebook Андрія Крищенка
Фото: Facebook Андрія Крищенка

Глава Національної поліції Києва Андрій Крищенко подав рапорт про звільнення і 11 серпня публічно оголосив про відхід з посади, яку займав з грудня 2015 року. Причини рішення невідомі, як і те, чи можна вважати його початком перезавантаження правоохоронної системи у зв'язку зі зміною міністра МВС. Згадуємо, як змінилася поліція при Крищенку і як герой АТО став головним з реформи в столиці.

"Це був непростий час постійних викликів та кризових ситуацій, іноді трагедій і невдач, і часто - успіхів. Ми ніколи не ховалися і не відмовчувалися, завжди чесно і відкрито через ЗМІ розповідали про свою роботу людям... Ми рухалися вперед, підтримували всі нововведення і самі ініціювали впровадження пілотних проектів, які згодом масштабувати на всі поліцейські підрозділи", - написав Андрій Крищенко в Facebook. Він також подякував особовому складу за службу і висловив надію, що поліція Києва продовжить роботу "не зменшуючи темпів і обертів".

Україна дізналася про Андрія Крищенка в 2014 році, коли він очолював міськвідділ міліції тоді ще підконтрольної Горлівки. Вранці, 14 квітня, коли тисяча озброєних проросійських сепаратистів штурмували міськуправління, Крищенко виявився в числі небагатьох міліціонерів, хто не зрадив присязі. Він відхилив ультиматум сепаратистів про здачу будинку, потім скинув з даху УВС проросійського терориста і зірвав триколор, який туди встигли вчепити. Був захоплений і жорстоко побитий. Російські ЗМІ навіть встигли повідомити про його вбивство через опір, наданого бойовикам так званої "ДНР". Однак героя відбили. "З такими офіцерами будемо вибудовувати нову міліцію", - написав тоді міністр МВС Арсен Аваков. За особисту мужність, героїзм і вірність військовій присязі під час АТО Крищенко нагороджений орденом "За мужність" III ступеня.

  Захоплення Горлівки сепаратистами
Захоплення Горлівки сепаратистами

До переведення в Київ був т.в.о. голови Слов'янської райдержадміністрації, потім - начальником Харківського управління міліції. Столичну поліцію очолив за поданням Хатії Деканоїдзе. Для Києва він відразу став людиною поза системою. Разом з грузинською командою почав масштабну реформу Нацполіції, в якій Києву відводилася роль "вітрини". Показати результати необхідно було в першу чергу в столиці. Зробити це було непросто: переатестацію з 10 тисяч київських міліціонерів відразу провалили 2 тисячі. І це тільки перша хвиля. Станом на травень 2018 року, число співробітників в одній лише патрульній поліції скоротилось приблизно на чверть. До сих пір в середньому кожна десята посада в столичному главку вакантна. Тоді нестача кадрів відчувалася особливо гостро: починаючи з 2012 року, криміногенна ситуація в столиці незмінно погіршувалася, а з початком війни на Донбасі і зовсім досягла критичної позначки. Крищенка це не злякало.

"Більшу частину життя я провів в правоохоронних органах, я бачив недоліки системи, розумів, що де не так. При тому, що у мене не було ніяких чорних плям в біографії, ніхто не може дорікнути мені минулим, я якось знаходив себе в цій системі, щоб виконувати свою роботу. Мені подобається ламати погане, придумувати і встановлювати нові правила", - говорив він в інтерв'ю LB.ua.

І хоча до реформованої поліції в цілому залишається багато питань, заперечувати прогрес, принаймні в Києві, неможливо. Підопічні Крищенка показали: поліцейські можуть забезпечувати правопорядок, не допускаючи зі свого боку насильства і перевищення повноважень. За ці 5 років вони пройшли перевірку десятками масових акцій, вже традиційними прайдами, фіналом ЛЧ-2018 та іншими "гарячими" подіями. На щастя, Київ забув про водомети на акціях протесту і резонансні злочини, зробленими співробітниками місцевої поліції.

  Фото: Facebook Андрія Крищенка
Фото: Facebook Андрія Крищенка

Перший насправді позитивний сигнал того, що реформа запрацювала, прозвучав наприкінці 2017 року. Андрій Крищенко повідомив про зниження річного рівня злочинності вперше з 2012 року. Тоді кількість кримінальних злочинів на 10 тисяч осіб скоротилася з 253 до 234. Початок було покладено. Багато в чому завдяки програмі "Безпечна столиця", яку просувала поліція. По місту встановили понад 7 тисяч камер відеоспостереження: за цим показником Київ навіть увійшов до 50 міст світу. Попутно запустили систему розпізнавання автомобільних номерів. Це дало результат. У 2019 року із розрахунку на 10 тисяч осіб поліція фіксувала 70 кримінальних злочинів, а в 2020 році – приблизно 45. Це вп'ятеро менше, ніж у 2017 році. Загалом за підсумками минулого року, записи з камер допомогли розкрити понад третину всіх злочинів.

Кількість проваджень, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань, порівняно з 2019 роком, скоротилася на 35%. Загальний рівень розкриття – 36%. За останні роки скоротилася кількість тяжких злочинів: у 2020 році в столиці було скоєно 76 умисних вбивств, це на 5 менше, ніж у 2019 році. З них на сьогодні розкрито 97%. Кількість майнових злочинів, порівняно з 2019 роком, скоротилася майже на 30%. Якщо раніше в столиці відбувалося в середньому 16 грабежів на добу, то за підсумками 2020 року – лише 3. Було викрадено на 250 менше авто, ніж у минулі роки.

Окремою проблемою правоохоронної системи завжди було реагування на факти домашнього насильства. Традиційна практика "коли вб'є, тоді телефонуйте", схоже, відходить у минуле. У 2020 році на такі виклики київські поліцейські здійснили 16 тисяч виїздів. Винесено понад дві тисячі термінових заборонних приписів, до відповідальності притягли 5 тисяч порушників. Для порівняння, в 2019 році ці показники були значно нижчі – 2,6 тис. виїздів, 402 приписи, 644 адмінпротоколи.

Попри прогрес в окремих містах, реформа Нацполіціі досі не завершена. Старі кадри відновлюються через суди, нові отримують копійки, кульгає законодавче забезпечення. Це призвело до того, що оптимізм на старті реформи досить швидко згас. За даними соцопитувань, проведених Нацполом, відомству довіряють 40% українців. Київський міжнародний інститут соціології дає іншу цифру – 29%. Обидва значення в рази вищі, ніж були в 2014 році, але нижчі, ніж могли б бути. На різних етапах реформи були допущені помилки. Досвід таких офіцерів, як Крищенко, допоміг би їх виправити. Однак на сьогодні невідомо, чи залишиться він у структурі МВС.

Одним із останніх завдань для шефа київської поліції стало захоплення Кабміну 4 серпня. Нагадаємо, чоловік увірвався до будівлі уряду та погрожував підірвати гранату. Андрій Крищенко виїхав на місце події разом із бійцями спецпідрозділу КОРД. Йому вистачило 10 хвилин, щоб затримати порушника та не допустити вибуху. Бойовий генерал, патріот і герой АТО знає, як зупиняти озброєних людей і неодноразово доводив це не лише на війні з російськими окупантами, а й у мирному Києві.

Зараз ви читаєте новину «Відставка Крищенка. Як бойовий генерал змінив Київську поліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі