понеділок, 12 червня 2017 09:04

У Києво-Печерську лавру влучила блискавка

12 червня 2008 року в Києво-Печерській Лаврі почалася пожежа. Близько 16:30 від удару блискавки загорівся 21-й адміністративний корпус, в якому містилася історична бібліотека.

Вогонь розповсюдився на площі приблизно 100 кв. м.

"Спочатку вдарив сильний грім. Будівля нашого корпусу номер 24 здригнулася, комп'ютери вимкнулися. Від удару блискавки спрацювала пожежна сигналізація. Я знеструмила приміщення, щойно побачила полум'я на куполі",- розповідала тоді працівниця бібліотеки Світлана Ященко.

8 пожежно-рятувальних підрозділів МНС Києва прибули на місце подій і о 17:30 локалізували пожежу. Через деякий час її вдалося загасити зовсім.

Автор: "Ура-Інформ"
  Від удару блискавки загорівся 21-й адміністративний корпус Лаври
Від удару блискавки загорівся 21-й адміністративний корпус Лаври

"Жертв не має. Бібліотека, яка розташовувалася в небезпечній близькості від загоряння не постраждала від вогню і води", - повідомив тоді помічник начальника головного управління МНС Києва Олександр Музиченко.

Найцінніші книги розташовувалися у безпеці на першому поверсі. З-поміж них - "Острозька бiблiя", видана Іваном Федоровим 1581-го.

Пожежі присвоїли другий ранг складності.

Автор: "Ура-Інформ"
 

Співробітники Лаври зазначили, що це не перше влучання блискавки на території Лаври. Влітку 2007-го блискавка вдарила в дзвіницю церкви Різдва Богородиці. Загорання було невеликим, ченці його загасили самостійно.

Руйнувань Лавра зазнавала не тільки від сили природи.

Приблизно за рік до цього, 2007-го, вночі впав в'їзд до Нижньої лаври. Тоді казали, що руйнування спричинив проїзд великої будівельної техніки територією заповідника.

Московський патріархат просив Міністерство культури й туризму дозволити йому відновити зруйновану пам'ятку архітектури на території історико-культурного заповідника.

"Лавра гарантує виконання робіт з відбудови споруди Західних в'їзних воріт у Києво-Печерську лавру відповідно до погодженого проекту протягом жовтня-листопада 2007 року", - йдеться в листі архієпископа Вишгородського, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Павла до міністра культури Юрія Богуцького.

За висновками комісії, створеною Лаврою, ворота зруйнувалися через випадіння цегли, а також старіння в цілому. Крім того, у листі йдеться, що зруйновані ворота - не автентична пам'ятка архітектури.

З приводу руйнування брами виступила й Українська православна церква Київського патріархату, яка вважала подію наругою над історією і культурою українського народу та звинувачувала в руйнуванні Московський патріархат.

"8 вересня 2007 року повністю знищили в'їзну браму до Нижньої лаври – пам'ятку архітектури, збудовану в 1850-х. Очевидно, що розміри брами не вписувалися в ту масштабну будівельну та комерційну діяльність, яку розгорнуто на території Лаври її нинішнє керівництво на чолі з архієпископом Павлом. Розпочавши із силового захоплення лаврських корпусів та нищення під виглядом "реставрації" українських барокових розписів у храмах, це керівництво дійшло до відвертої наруги над історією і культурою українського народу", - заявив тоді представник КП архімандрит Євстратій.

2006-го також стався великий обвал на території Лаври. Спеціалістами визначили, що причиною цього стала будівельна діяльність, яку ведуть на території Нижньої лаври, нагадував архімандрит.

На руйнування брами на території Києво-Печерської лаври тоді відреагувала Нацкомісія України у справах ЮНЕСКО. Вона наголосила на тому, що брама була пам'яткою культури. Члени Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО зарахування руйнування воріт до акту вандалізму.

Будівельні роботи на території Києво-Печерського заповідника і навколо нього призвели до ще одного обвалу 2009-го.

2009-го так само вночі обвалилася 2-метрова підпірна стіна на ділянці 12 м з боку вул. Ближньопечерська. Цеглини посипалися до проїжджої частини. Жертв не було.

Цю стіну возвели на початку ХХ ст. Останню капітальну реставрацію проводили в кінці 1980-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці назріває масштабний будівельний скандал

Києво-Печерська лавра – православний монастир, заснований 1051 року. У ХІІ ст. монастир дістав статус "лаври" - головного великого монастиря. Назва лаври "Печерська" походить від слова "печери", бо саме у печерах на її території оселялись перші монахи. Вимірювання показали, що довжина Ближніх печер – більш як 350 м, дальніх – близько 500. Катакомби вириті на глибині від 5 до 15 м від поверхні в шарі пористого пісковика. Яка загальна довжина печер Києво-Печерської лаври, не може сказати ніхто. Деякі відомі історики стверджували, що вони тягнуться від Києво-Печерської лаври до Чернігова, а інші вважали, що до Почаївської.

Зараз ви читаєте новину «У Києво-Печерську лавру влучила блискавка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі