понеділок, 11 червня 2018 18:48

Шукають господаря: "Межигір'я" 4 роки без Януковича
45

Автор: Денис Скриль
  Хонка юридично належить оточенню Віктора Януковича. Національний парк "Межигір'я"
Хонка юридично належить оточенню Віктора Януковича. Національний парк "Межигір'я"

Національний парк Межигір'я досі не знайшов господаря. Після 4 років від втечі екс-президента Віктора Януковича резиденція приймає туристів із усіх куточків світу.

Кореспондент Gazeta.ua побував на території парку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук розповів про полювання і застілля з Януковичем і олігархами.

"Юридично за чотири роки власник не змінився. Частково землю передали державі, але всі будівлі і споруди належать приватним структурам із оточення Віктора Януковича. Не віримо, що Генпрокуратурі не вистачало доказів у цій справі, адже чотири розвідки західних країн досліджували перерахунки грошей і надали всі матеріали українським прокурорам", - розповідає Дарина Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охоронець Януковича розповів, як "легітимний" залишив Україну.

Генпрокуратура скаржиться на тиск з боку юристів Януковича.

"За поданням прокуратури Києва в серпні минулого року Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними договори, за якими урядова резиденція "Межигір'я" ще в 2007 році була виведена з державної власності. У листопаді Вищий господарський суд України своїм рішенням остаточно перевів її у держвласність. Чиновники часів Януковича мають потужні юридичні компанії, які постійно борються із Генпрокуратурою на території України і за кордоном. Ми відчуваємо спротив, але продовжуємо працювати", - пояснив Андрій Лисенко, речник ГПУ.

Хто зараз став фактичним власником резиденції, чиї структури її утримують і охороняють - активістам і журналістам невідомо. Є сумніви, що коштів від туристів вистачає на утримання території в 140 га.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луценка спростували повернення "Межигір'я" у державну власність

"З кожним місяцем ми втрачаємо можливість повернути активи з величезними цифрами, які вивезли соратники Януковича. Вже із кількох таких фігур зняли санкції і розморозили рахунки в банках. Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (або АРМА), яке мало взяти всі активи і заробляти для держави кошти від їх експлуатації, затягали із судовими позовами", - заявила Катерина Риженко, представниця Transparency International Ukraine.

Місцеві жителі мають різні погляди на ситуацію із Межигір'ям - дехто втратив роботу, інших дратують туристи і сміття.

"Ніяк не натішуся, що можна рибалити біля яхт-клубу. Раніше охорона Януковича відганяла і навіть кількох найзавзятіших побили, забравши човни. Тепер же цілодобово можна квочити сома чи тягати плотвичку. Риби в цих місцях було спочатку багато, але зараз вона стала хитріша, кількість зменшилась. Рибалок теж стало дуже багато, що починає дратувати", - розповів Анатолій Сухенко, житель Нових Петрівців на Київщині.

Хонка юридично належить оточенню Віктора Януковича. Національний парк "Межигір'я"
Фото: Денис Скриль
Хонка юридично належить оточенню Віктора Януковича. Національний парк "Межигір'я"
 Національний парк "Межигір'я"
 Кореабель-ресторан. Національний парк "Межигір'я"
Хонка юридично належить оточенню Віктора Януковича. Національний парк "Межигір'я"

Прогулянка по кілометрах доріг резиденції дається туристам важко, адже там багато перепадів висот. Найкращий спосіб для екскурсії - це велосипед. 1 год оренди вартує 300 грн, електросипед - від 500 грн. Молодь віддає перевагу пішій прогулянці. У вихідний день національний парк "Межигір'я" відвідує 2-5 тис. туристів. Вхід для дорослого - 120 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пошуках золотого батона: як українці вперше побачили скарби Януковича

Близько 300 переселенців працевлаштувалися та мешкають у колишній резиденції Віктора Януковича "Межигір'я". Мама чотирьох дітей Вікторія з Донецька разом з чоловіком живе у "малосімейці" з однією кімнатою, кухнею та санвузлом.

Зараз ви читаєте новину «Шукають господаря: "Межигір'я" 4 роки без Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі