вівторок, 28 липня 2020 18:47

Що подивитися на Андрієвському узвозі: інструкція ідеальної прогулянки
6

Андрієвський узвіз - одне з найпопулярніших місць у Києві. Ця вулиця тягнеться лише трохи більше 700 м, але на ній компактно розташовані понад 20 пам'яток архітектури. На частину із них варто звернути особливу увагу.

Андріївська церква

Автор: Радіо Свобода
  Андріївська церква
Андріївська церква

Побудована 1767 року на честь апостола Андрія Первозванного на місці, де він нібито поставив хреста, милуючись краєвидом і благословляючи ці землі словами: "Бачите ці гори? На цих горах засяє благодать Божа, тут буде місто велике і Бог спорудить багато церков".

Андріївська церква має декілька цікавих особливостей.

Вона - чи не єдиний православний храм, який не має дзвіниці. Версій є 2.

Перша пов'язана з апостолом Андрієм, до приходу якого тут нібито хлюпало безкрає море. Своїм благословенням він загнав його під землю і приспав. Дзвони можуть розбудити море - станеться потоп.

Друге пояснення - церква будувалася виключно для імператорської родини, скликати людей до храму на службу ніхто не збирався, тож і дзвони були не потрібні.

Ще одна цікавинка - це перша споруда Східної Європи, в оздобленні якої використовували декор із чавунного литва.

Замок Річарда

Автор: bigkyiv.com.ua
  Замок Річарда
Замок Річарда

Цей замок звели на гроші купця і промисловця Дмитра Орлова. Ім'я автора проєкту залишається невідомим, але через суттєву подібність будівлі на споруду Міністерства внутрішніх справ у Санкт-Петербурзі архітектора Марфельда іноді Орлову закидають звинувачення у крадіжці креслень.

Будинок на 5 поверхів мав каналізацію, пічне опалення й велику льодовню у асфальтованому дворі. У прибудові з вулиці працювали м'ясний і бакалійний магазин "Андріївський ринок" і перукарня.

Ходять легенди, що в будинку живуть привиди, адже у негоду в кімнатах чулося моторошне завивання. Пізніше з'ясувалося, що дивні звуки видавали залишки труб, пусті пляшки та яєчна шкаралупа, вмуровані у вентиляційні колодязі. Нібито так робочі помстилися Орлову за неповний розрахунок з ними.

Але деякі чутки залишаються без пояснень досі. Наприклад про те, що іноді щось невидиме кусало жителів дому. За чутками, губернатор навіть наказав озброїти поліцію окропленими у святій воді кулями та чергувати ночами біля будинку. Одного привида вдалося поцілити, коли він вилетів із вікна. Після того, кажуть, усе припинилося.

У 1920 роках будинок націоналізували і зробили комуналку. Історичні інтер'єри знищили. Нині будинок належить фірмі з іноземним капіталом, кінцевим бенефіціаром якої є громадянин США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ, про який мало хто знає: показали безлюдні місця для прогулянок

Будинок-музей Булгакова

Автор: bigkyiv.com.ua
  Будинок Булгакова
Будинок Булгакова

Це дерев'яний будинок, обкладений цеглою. Його побудували 1890-го і він ніколи не належав Булгакову. Родина орендувала квартиру на 7 кімнат на 2-му поверсі. Старшому синові Михайлу належала окрема кімната - кутова, з балконом. Тут він прожив 13 років.

Булгаков писав, що дім був "дивовижний".

За радянських часів будинок втратить цю рису, перетворившись на звичайнісіньку комуналку. Тривалий час ніхто навіть не знав, що в ньому мешкав письменник, і що саме його описав як дім родини Турбіних у своєму романі.

Відкритий 1991-го музей Булгакова нині має щонайменше 3 тисячі експонатів, чимала частина яких - особисті речі Михайла Опанасовича.

Будинок Чигринцевої

Автор: andrey chebotaru
  Будинок Чигринцевої
Будинок Чигринцевої

Це один з останніх старовинних дерев'яних будинків Києва. Він 2-поверховий, побудований на високому фундаменті, з просторим балконом на головному фасаді.

На його верхівці є дата 1989 рік. Але це рік реконструкції, а не будівництва. Будинок цей стоїть тут ще з кінця ХІХ ст. Колись він належав дворянці Чигринцевій.

Будинок Муравйова

Автор: bigkyiv.com.ua
  Будинок Муравйова
Будинок Муравйова

Прапорщик Харківського драгунського полку Андрій Муравйов, зачарований київськими краєвидами, повідомив своєму другові Олександру Пушкіну про бажання залишитися в Києві назавжди.

Згодом викупив частину садиби на Андріївському узвозі та звів тут власний будинок.

Муравйов фанатично вивчав історію Києва, зібрав велику колекцію старожитностей, під розміщення яких виділив окрему кімнату в домі.

Найбільше прославився тим, що інвестував велику суму на капітальний ремонт Андріївської церкви та будівництво дренажної системи, яка надійно охороняла б її від підтоплення ґрунтовими водами.

Меценат став єдиним, кого удостоїли права бути похованим під стінами цієї церкви.

Оглядовий майданчик

Автор: bigkyiv.com.ua
  Оглядовий майданчик
Оглядовий майданчик

Піднімаючись угору, за Андріївською церквою можна повернути праворуч, на Алею художників. І не лише щоб подивитися роботи майстрів живопису. А й перепочити на оглядовому майданчику з альтанкою та лавочками.

Краєвиди заворожують, увесь Поділ - як на долоні.

Потрапити на майданчик можна і старими вузенькими сходами, що розташовані одразу за замком Річарда.

До топ-11 туристичних міст України увійшли Львів, Чернівці, Умань, Київ, Переяслав-Хмельницький, Харків, Чернігів, Одеса, Ужгород і Кам'янець-Подільський. Рейтинг склала американська телекомпанія.

Зараз ви читаєте новину «Що подивитися на Андрієвському узвозі: інструкція ідеальної прогулянки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі