пʼятниця, 11 липня 2008 07:10

Розпочався сезон продажу вітчизняних кавунів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Приватний підприємець продає свій товар (кавуни і персики) оптовим покупцям на троєщинському ринку ”Фермер” 9 липня 2008 року
Приватний підприємець продає свій товар (кавуни і персики) оптовим покупцям на троєщинському ринку ”Фермер” 9 липня 2008 року

Цього тижня на міських ринках почали продавати кавуни з Херсонської області. Досі кияни могли купити лише імпортні, переважно з Туреччини, ціна яких уже впала з приблизно 15 грн до 8 за кг. Вітчизняні кавуни поки що переважно з теплиць і коштують від 3 до 5 грн/кг, але вже з"являються й польові за ціною від 5 до 10 грн/кг.

Підприємець Микита Карлов, 40 років, — хмельничанин, торгує на оптовому ринку "Фермер", що на Троєщині, вже 5 років. Першу цього року партію тепличних кавунів привіз до Києва зі Скадовського району Херсонської області. Уроздріб у нього 1 кг кавуна коштує 3 грн, оптом — 2 грн.

— Учора привіз десять тонн кавунів, сім уже продав. Уроздріб купили сто кілограмів, це близько двадцяти кавунів. Люди не довіряють тепличним кавунам, беруть їх погано. Але оптовики закуповують добре, — розповідає Карлов.

Киянка Ольга Прохоренко, 47 років, вибирає помідори на Житньому ринку. Жінка каже, що боїться брати ранні кавуни через великий вміст нітратів.

— Я сама лікар і вважаю, що в цей час кавуни ще не можуть бути хорошої якості. Вони всі вирощені на хімікатах. Тепличні також. Усі знають, що дині та кавуни треба брати в кінці серпня. Я ось помідори ще боюся брати, а не те що кавуни, — каже "ГПУ" Ольга Прохоренко.

На сусідньому торговому місці "смугастих" продають по 10 грн/кг. Продавець запевняє, що вони вирощені на полі, а не в теплиці. Молода пара зупиняється біля прилавка.

— Какие красивые арбузы! Ну что, любимая, будем травиться или еще поживем? — жартома питає чоловік у жінки. Та заперечно крутить головою.

Небезпечно купувати перші великі кавуни

У міській санепідстанції запевняють: якщо продавець має дозвіл на торгівлю, а також висновок державної санітарної експертизи, купувати кавуни можна. Покупець має право попросити посвідчення якості, де вказується норма нітратів і їх вміст у фрукті. Також у цьому документі зазначається, коли востаннє проводилася перевірка на вміст нітратів.

— Ми проводитимемо аналізи на вміст нітратів у кавунах із двадцятих чисел липня й до кінця вересня, на піку продажу кавунів. На ринках ці ягоди перевіряє лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи. Ми ж перевіряємо ті, які продаються з окремих торгових точок. Минулого року в кавунах не було відхилень від норми по нітратах. Їх було більше в динях.  Цього року ми будемо уважнішими саме до них, — каже завідувач відділення із питань гігієни харчування санепідстанції Алла Василенко.

Микита Карлов запевняє, що в нього кавуни хоч і тепличні, але без нітратів.

— Мені вперше попався такий фермер, у якого кавуни без нітратів і солодкі. Їх чотири рази брали на експертизу. Перший раз, коли я закуповував кавун, за 200 кілометрів від поля. Удруге — безпосередньо на ринку. Окрім цього, ветеринарно-санітарна лабораторія ринку ще двічі підходила та сама вибирала кавуни на перевірку, — розповідає продавець. Він застерігає: небезпечно купувати перші великі кавуни, бо в них дійсно багато нітратів. Краще вибрати менший.

Підприємець переконаний, що дешевшими, ніж минулого року, кавуни не будуть, хоча дедалі більше фермерів вирощують баштанні. Подорожчали транспортування та торгове місце.

— Я вожу своєю вантажівкою. Дорога з Києва до Херсона й назад обходиться в три тисячі гривень. Соляра вже по сім гривень за літр! На ціну вплинули також приморозки наприкінці травня, коли кавуни ще тільки починали зав"язуватися. Тоді фермерам доводилося по-новому їх засівати. Минулого року в такий час уже був польовий кавун, — каже Карлов.

В управлінні торгівлі мерії "ГПУ" повідомили, що міськадміністрація починаючи з кінця липня планує закупити 21,5 тис. т баштанних культур (минулого року завезли 20,5 тис. т).

Зараз ви читаєте новину «Розпочався сезон продажу вітчизняних кавунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі