середа, 24 вересня 2008 18:32

Родина Шматових прожила в будинку 100 років

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Лев Шматов складає у вівторок сімейні речі в будинку №2а на вулиці Балакірєва, Деміївка. Чоловік кілька разів ночував у домі, який буде знесено, а інших членів сім’ї до будинку не впускала охорона
Лев Шматов складає у вівторок сімейні речі в будинку №2а на вулиці Балакірєва, Деміївка. Чоловік кілька разів ночував у домі, який буде знесено, а інших членів сім’ї до будинку не впускала охорона

У понеділок родину Шматових не пропустили до їхнього ж будинку на вул. Балакірєва, 2а на Деміївці. Вони хотіли забрати речі із дому, який днями буде знесено.

Будинок Лева Шматова, 71 рік, його дружини Валентини, 57 років, стоїть посеред будмайданчика компанії "Київміськбуд". Компанія зведе тут багатоповерхівку. Коли син Андрій, 24 роки, почав відкривати металеві ворота, підійшов охоронець, згадує Валентина Сергіївна. Сказав, що із понеділка входити та заїжджати на територію майданчика заборонено.

На вул. Балакірєва та сусідній Гулака-Артемовського перших п"ять будинків демонтували за часів Союзу, а їхніх власників — переселили. Дотепер на двох вулицях жили 17 сімей. Площа їхніх подвір"їв — понад 1,5 га. П"ять років тому "Київміськбуд" почав викуповувати приватні будинки у власників. Взамін пропонував грошову компенсацію або квартири в багатоповерхівках. Чотири роки тому Леву Шматову запропонували обміняти своє господарство на дві квартири — 2- і 3-кімнатну на вул. Голосіївській, 13.

— Перший договір ми заключили в грудні 2006-го, — згадує Лев Шматов. — Нам мали надати дві квартири в другому кварталі 2007-го. Але ми їх не отримали. 29 травня 2008-го нам дали квартири, ми підписали договір. У них закінчували роботи. Тому два акти прийому-передачі квартир ми не підписали. Чекали, поки закінчать упорядкування.

Роботи в них завершили наприкінці серпня. У квартирах постелили паркет, доклали кахлі у ванних кімнатах, поклеїли шпалери, а балкон оббили вагонкою. 1 вересня Лев Шматов прийшов до "Київміськбуду". Там головний спеціаліст з управління організації відселення компанії Світлана Трепацька надрукувала акт прийому-передачі квартир. У документі зазначено, що квартири побудовані згідно із нормами, всі роботи виконано. Акти Лев Шматов підписав. Згідно із ними, сім"я має виселитися із будинку через 70 днів після підписання акта.

Із дня підписання минуло 23 дні. За договором родина має звільнити дім до 9 листопада.

Минулого тижня працівники "Київміськбуду" попередили Шматових, що із понеділка біля будинку почнуть копати котлован. У п"ятницю на Балакірєва, 2а приїхала вантажівка й четверо робітників. Вони дещо перевезли. Але цінні для господаря речі нині в будинку.

— Це якась безглузда ситуація, — каже Лев Федорович. — У будинку є багато сімейних цінностей. Три ікони XVIII-го століття — Ісуса, Миколи Чудотворця й Богоматері. Є портрети родичів, антикварний французький годинник "Король Парижа", виготовлений 1910-го. Окрім того, стара швейна машинка "Зінґер", ліжка, столярні інструменти, тумбочки, антресолі. Протягом літа я зробив 50 літрів виноградного вина, 60 літрів соку із груш, яблук. Зараз я не можу все це перевезти, бо до будинку не можна зайти.

— Лев Федорович непорядна людина, — каже "ГПУ" Світлана Трепацька. — Йому купили дві квартири в будинку, на який він показав пальцем. Зробили в них євроремонт. Окрім того, ми виплатили йому на рахунок солідну суму компенсації.

— Родина могла вселитися до нових квартир наприкінці 2007-го. — Але чоловіку не сподобалося, що в унітазі погано працює зливна кнопка, — продовжує Трепацька.

Будинок, із якого виселяється родина, збудований понад 200 років тому. У ньому жив дід Лева Шматова, його батько, мати та двоє братів. Будинок купили перед революцією.

— І я думав, що помру в ньому, — каже Шматов. — У своїх руках я тримав документ у якому було написано: "Будинок-фортеця, адреса — село Деміївка". Цей документ потрапив мені до рук 20 років тому. Будинку на той час було 180 років, — додає чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Родина Шматових прожила в будинку 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі