понеділок, 29 січня 2018 23:50

Гуркіт гармат та смолоскипні марші - як Київ відзначав 100 років бою під Крутами
11

Автор: Назарій Мазилюк
  Постріл з гармати по Арсеналу, який фактично подавив захисників
Постріл з гармати по Арсеналу, який фактично подавив захисників
29 січня в Україні відзначають 100-ю річницю бою під Крутами. В столиці провели кілька великих заходів - дві смолоскипних ходи, пам'ятний марш, реконструкцію боїв. Відкрили пам'ятник загиблим крутівцям, а президент своїм розпорядженням назвав Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації "іменем героїв Крут".

29-30 січня 1918 року відбувся бій на станції Крути, що у селі Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області. Два новостворені підрозділи з студентів спробували зупинити війська Червоної гвардії, які рвались на Київ. В 6-годинному бою було вбито 260 воїнів, 27 потрапили в полон. Їх розстріляли.

Червоногвардійцям довелось призупинити наступ вздовж залізничної лінії Київ-Бахмач. Війську прийшлося реквізувати селянські вози і наступати по розмоклій дорозі.

Реконструкція бою за Арсенал

О 18:30 На Печерську у Києві пройшла реконструкція бою військ Української Народної Республіки проти більшовиків на заводі "Арсенал". На дійство прийшло подивитись біля 1 тис. киян.

Три десятки акторів відтворили штурм заводу наприкінці січня 1918 року. Імпровізовану барикаду "червоні" зробили з лавок та клумби біля пам'ятника робітникам. Реконструктори у шинелях, з червоними пов'язками на руках. Встановили на барикаді кулемет "Максим". Їм протистоять стрільці у сірих шинелях та синьо-жовтими пов'язками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крути - бій за майбутнє" - 100 років тому відбулася історична битва

Бій починається з розвідки барикад. Січові стрільці наступають із-за виходу метрополітену - виглядає ніби вони сюди приїхали на метро. Перестрілка триває 5 хв. Гатять холостими з рушниць та кулеметів. Для фінального штурму стрільці викочують 45-мм гармату та тричі стріляють з неї.

Автор: Назарій Мазилюк
  Реконструкція бою за Арсенал
Реконструкція бою за Арсенал

Реконстукція закінчується штиковою атакою на позиції "арсеналівців" та взяттям барикади. Стрільці добивають повсталих та підіймають український прапор.

"Ці події, саме бій за завод "Арсенал", – це один з ланцюжків цієї парадигми, коли 100 років тому Москва розхитувала і так само окуповувала нашу країну – за тим самим сценарієм, що й тепер. Вторглися на територію України, в Києві, надали бойовиків, озброїли їх, під вигаданими гаслами за класову боротьбу вони тут вчинили бійню", – каже координатор Петро Кузик.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА. Битва за завод Арсенал у центрі Києва тривала 4 дні з 16 (29) січня — 22 січня (4 лютого) 1918 року. Повстання проти Центральної Ради організував Київський комітет більшовицької партії, коли війська радянської Росії почали наступ на Київ. У повстанні взяли участь робітники Арсеналу та заводів на Шулявці та Подолі. Бої тривали на вулицях міста, не працював транспорт, електростанція. Повсталих придушили тільки після повернення Гайдамацького кошу Слобідської України та 1-ї сотні куреня січових стрільців на чолі з Симоном Петлюрою.

Після реконструкції більшість людей йде на смолоскипний марш, який організувала партія "Свобода". Люди з палаючими смолоскипами йдуть по вул. Мазепи до площі Слави. Далі спускають на алею героїв Крут до меморіалу. Очолюють колону депутати-"свободівці". Також є прапори "Правого сектору" та "Національного корпусу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Битви під Крутами: у столиці влаштували смолоскипну ходу

Автор: Назарій Мазилюк
  Смолоскипна хода від ВО "Свобода", яка присвячена героям Крут
Смолоскипна хода від ВО "Свобода", яка присвячена героям Крут

Смолоскипна хода "Національного корпусу" по Києву
Фото: Анатолій Гаєвський
Смолоскипна хода від ВО "Свобода", яка присвячена героям Крут
Смолоскипна хода "Національного корпусу" по Києву
Смолоскипна хода "Національного корпусу" по Києву
Смолоскипна хода "Національного корпусу" по Києву

Новий пам'ятник героям Крут

Інший смолоскипний марш влаштували представники "Національного корпусу". Пройшлись від метро Золоті Ворота до Львівській площі, що у Шевченківському районі Києва. Навпроти Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана відкрили пам'ятник Героям Крут.

Пам'ятник встановили тут, бо це місце одного з корпусів університету, звідки студентів 100 років тому пішли у бій.

"У нас ідеологічний відділ провів роботу, дізнався з архіву, звідки саме виходили крутяни на бій, саме київська частина. З'ясувалося, що цей навчальний корпус був в районі Львівської площі, не знаю, чи так вона називалася тоді", - каже прес-секретар "Нацкорпусу" Роман Чернишев.

Автор: Анатолій Гаєвський
  Смолоскипна хода "Національного корпусу" по Києву
Смолоскипна хода "Національного корпусу" по Києву

Пам'ятник героям Крут виготовлений у вигляді кам'яного хреста з викарбуваними датами бою.

Протокольні заходи

Вранці у Києві провели офіційні заходи - президент Петро Порошенко із свитою покладав квіти на меморіалі героїв Крут, що на Аскольдовій могилі. Далі прибув до Військового інституту телекомунікацій та інформатизації де виступив з промовою та присвоїв навчальному закладу почесне найменування - "імені героїв Крут".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одному з вузів Києва присвоять звання "імені Героїв Крут"

"Між блискавичним боєм на Чернігівщині та тривалою обороною Донецького аеропорту – відстань аж у 97 років. Але ці події – однієї ваги та, впевнений, що з одного символічного ряду. Ворог - той самий, а кіборги, як і герої Крут, стали взірцево-символічними оборонцями Батьківщини, рівнятися на яких будуть і наступні покоління оборонців Вітчизни", - сказав в промові президент.

Також вдень, о 14:00 в центрі Києва пройшов марш, присвячений пам'яті героїв Крут. Учасники маршу пройшли від метро Арсенальної і до Аскольдової Могили. Їх супроводжував військовий оркестр. Участь в ході взяли курсанти військових навчальних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Полтаві показали, як УНР агітувала молодь на бій під Крутами

Також сьогодні відбулась прем'єра вистави Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка "Балада про Крути".

Понад 1000 людей відвідали урочистості з нагоди 100-річчя бою під Крутами у селі Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області. Представникам військових ліцеїв вручили пам'ятні державні прапори з рук військовослужбовців. Вранці 28 січня з Києва відбув поїзд з учасниками вшанування пам'яті студентів, які загинули в бою під Крутами 29 січня 1918 року.

Президент України Петро Порошенко не зміг взяти участь в урочистостях з нагоди вшанування Героїв Крут у Чернігівській області. Йому заборонили приліт через несприятливі погодні умови.

Зараз ви читаєте новину «Гуркіт гармат та смолоскипні марші - як Київ відзначав 100 років бою під Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі