пʼятниця, 26 січня 2018 12:51

У столиці встановили білборди до 100-річчя бою під Крутами

У столиці встановили білборди до 100-річчя бою під Крутами
На білбордах бійців назвали "Першими кіборгами". Фото: УІНП

У Києві на сіті-лайтах та білбордах з'явилась соціальна реклама, присвячена 100-річчю бою під Крутами. Її розробив Український інститут національної пам'яті.

За сприяння Міністерства інформаційної політики таку ж рекламу розмістять і в інших областях.

"29 січня 2018 року в Україні на загальнодержавному рівні відзначатиметься 100-та річниця бою під Крутами, котрий для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність", - сказав голова Інституту Володимир В'ятрович.

Бій біля залізничної станції Крути відбувся 29 січня 1918 року . На залiзничнiй платформi перебувало до 520 українських воякiв, юнакiв і студентiв, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Більшовики переважали їх удесятеро, мали бронепотяг та артилерію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкодував, що гітару довелося лишити в казармі

Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви.

У квітні 1918 року завдяки підтримці німецьких та австро-угорських військ (відповідно до Брестського договору) українці звільнили від більшовиків майже всю Україну. Таким чином, бій під Крутами став боєм за майбутнє України.

Презентували офіційний тизер і постер українського екшну про захист залізничної станції Крути київськими студентами від окупаційного війська генерала Муравйова 1918 року. Картина присвячена 100-річчю бою і матиме назву "Крути.1918". Вийде на екрани 6 грудня 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «У столиці встановили білборди до 100-річчя бою під Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі