четвер, 02 серпня 2007 19:43

Прохолоди в "трубі" не буде ніколи

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Проходячи повз кондиціонери, кияни пришвидшують ходу
Проходячи повз кондиціонери, кияни пришвидшують ходу

Уже кілька років у центрі міста, в підземному переході на майдані Незалежності, який у народі звуть "трубою", панує дика спека.

Температура підвищується через кондиціонери, виведені підземними закладами громадського харчування. Тиждень тому, в п"ятницю, кореспондент "ГПУ" порівняв температуру на самому Майдані та в його підземеллях. На поверхні термометр показував +27°С. У "трубі" шкала зупинилася на відмітці +36°С.

Тут температура завжди на десяток градусів вища від вуличної. Проходячи повз дванадцять надпотужних кондиціонерів, які винесли в перехід власники кафе "Швидко", "Смачна картопля", "Апельсин", "Уно Піцца", "Авто Піцца Клуб" і салону ігрових автоматів, кияни за звичкою прискорюють крок.

Люди в переході обтирають піт хустинками й уголос скаржаться на спеку.

— У меня ужасно болит голова, раскалывается. Боюсь, побудь я в этой душегубке чуть дольше, боль еще усилится, — 15-річна школярка Катя Черемко тре пальцями скроні, швидко крокуючи переходом.

— Канєшно, їм усім у кафе прохладно. А я хтіла сховатися в переході від жари, так ці машини не дають, — показує на кондиціонери біля "Швидко" пенсіонерка Галина Устенко, 64 роки.

Торговці кажуть, що така спека псує їм товар. 30-річна Юлія вже рік продає квіти навпроти "Смачної картоплі". Прізвища свого не називає, зізнається, що торгує тут напівлегально.

— Мої квіти під кінець робочого дня вже добряче підів"яли, — каже, поправляючи червоні троянди, розставлені в білих пластикових вазах. — Те саме робиться і взимку.

Квіткарка розповідає, що їй теж перепадає від роботи кондиціонерів. Цього літа жінка чотири рази непритомніла в переході. Останнім часом Юлія постійно носить із собою ліки від підвищеного тиску. Показує червоні прищі на правому передпліччі. Каже, що раніше в неї жодних висипів на тілі не було. У всьому звинувачує надмірну спеку.

Двоє працівниць у помаранчевих жилетках із написом "ШЕУ Шевченківського району" миють у переході лайт-бокси. Говорять неохоче, дуже бояться звільнення.

— Я працюю тут усього кілька тижнів. Не знаю, чи витримаю далі, — витирає спітніле обличчя рукою одна з працівниць. — Я вся мокра, від цього воздуха просто задихаюся. А як води нап"юся — сильно кашляю.

За інформацією "ГПУ", на початку минулого тижня до санепідемстанції Шевченківського району на неймовірну спеку в переході одночасно поскаржилися кілька киян. Нам повідомили, що міська СЕС навіть почала перевіряти температуру підземелля. Але заступник головного державного санітарного лікаря Києва Сергій Пастушенко, 51 рік, стверджує, що скарг на спеку в переході до них "ніколи не надходило".

— Ви зрозумійте: перехід — це звичайна транспортна магістраль, а не те місце, де треба затримуватися. Хай молодь чи якісь арт-колективи там не скупчуються! Через перехід треба швидко проходити, нічого там зупинятися! Тоді він буде краще провітрюватися. Я взагалі не думаю, що там є якісь проблеми, — каже Сергій Пастушенко. — Об"єкти громадського харчування розміщені в переході відповідно до проектної документації. Проходу людей вони не заважають, — додає лікар.

В інституті "Київінжпроект" про цю ситуацію знають. Але впевнені, що змінити там уже нічого не можна.


— Цей перехід будували років зо двадцять тому. У ті часи про кондиціонування приміщень ніхто й не думав, — розповів "ГПУ" Микола Марченко, директор інституту. — Якщо б будували зараз, то передбачили б додаткові приміщення. А так, думаю, встановлення кондиціонерів власниками кафе в такий спосіб було просто вимушеним кроком.

Узимку кондиціонери збирають бездомних


Працівники, які обслуговують підземний перехід кілька років, помітили: завдяки кондиціонерам "труба" взимку перетворюється на справжню нічліжку для бездомних. На зиму в Київ з"їжджаються бомжі з усієї України.
— Починаючи з листопада-грудня бомжі сплять тут десятками. Зимою пізно ввечері та вночі під землю заходити страшно, — розповідає працівниця шляхово-експлуатаційного управління Шевченківського району. — Тут же тепло, так вони лежать біля кожного кондиціонера.

Зараз ви читаєте новину «Прохолоди в "трубі" не буде ніколи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі