вівторок, 28 серпня 2007 07:04

Пожежу на Немировича-Данченка гасили двічі

Автор: фото: Олександр Івасівка-навроцький
  Експерт накриває целофаном тіло загиблої Людмили Дерун. Пожежа почалася із квартири цієї жінки
Експерт накриває целофаном тіло загиблої Людмили Дерун. Пожежа почалася із квартири цієї жінки

ЧЕРЕЗ ПОЖЕЖУ в трикімнатній квартирі на вул. Немировича-Данченка ( біля станції метро Печерська) увесь будинок залишився без даху. Господарка згорілої квартири вчаділа.

У неділю о 12.40 сусіди помітили, що з квартири 77-річної киянки Людмили Дерун на п"ятому поверсі йде густий дим. Пожежників викликали одночасно дві сусідки — Валентина Рижова, 54 роки та Світлана Бичкова, 45 років. П"ятиповерхівка розташована в центрі Печерська — напроти Київського національного університету технологій та дизайну.

Пожежу погасили дві бригади рятувальників. Людмилу Дерун урятувати не вдалося — її винесли з квартири мертвою (жінка отруїлася чадним газом). Трикімнатна квартира пенсіонерки вигоріла дощенту. Пожежники згадують, як їхні бригади вже скручували рукави, коли з усіх чотирьох боків одночасно спалахнула покрівля. Додаткову допомогу викликали аж із Зазим"я. За якийсь час на Немировича-Данченка з"їхалося ще 11 машин. Евакуювали всіх мешканців. Вогонь гасили годину, але дах повністю згорів. Полум"я бачили на Русанівці, а "постріли" від палаючого шиферу чули в сусідніх мікрорайонах.

Експерти називають дві причини пожежі. Або Людмила Дерун необережно поводилася з вогнем, або ж полум"я виникло через несправну електропроводку.

Сусіди кажуть, покійна була дивною людиною. Працювала інженером у проектному інституті, колись займалася альпінізмом. Могла, імпровізуючи, легко скласти вірш. З чоловіком давно розлучилася, сина Олега виховувала сама. Кілька років тому Олег Дерун виїхав до США, але щороку провідував її. Жінка змінилася після того, як поховала матір. Щодня рилася у смітниках, збирала порожні пляшки, целофанові пакети. Усе несла додому.

— Люда отримувала високу пенсію. Крім того, здавала дві кімнати квартирантам, а жила в третій. Син висилав гроші з Америки. Але ж лазила по смітниках! Допивала каву за студентами, недоїдки зі смітника витягала, — каже сусідка Ніна Гольцева, 85 років.

Якось, пригадує, Людмила Дерун викликала сантехніка, аби той полагодив унітаз. Робітник зайшов у квартиру і ледь не втратив свідомість від страшного смороду. Сказав, що ремонтувати не буде, поки жінка не прибере в хаті.

Від мешканців Печерська "ГПУ" чула версію, що додаткові машини викликали, коли зрозуміли, що вогонь може перекинутися на сусідню розкішну будівлю Печерської податкової інспекції. Пожежники такі чутки спростовують.

На місце пожежі прибув перший заступник голови Печерської райадміністрації Петро Матвієнко. За якийсь час із дачі приїхав начальник головного управління МНС Києва Віталій Пшеничний. Він телефоном доповідав про пожежу першому заступникові голови КМДА Анатолієві Голубченку.

Керівник міських рятувальників у розмові з "ГПУ" визнав: будівельний котлован, який районні податківці викопали по сусідству (у дворі на вул. Лєскова, 2) завадив пожежникам швидко загасити дах. Машини могли під"їхати лише з одного боку будівлі.

— Збитків тут як мінімум на 2 мільйони гривень. Це й кошти на новий дах, і на ремонт восьми залитих водою квартир, — сказав "ГПУ" Віталій Пшеничний.

Подібне сталося в Києві 25 березня 2007-го. Тоді пожежа повністю знищила дах п"ятиповерхівки на вул. Будівельників, 8а. Вогонь спалахнув у квартирі самотньої пенсіонерки Лідії Белікової, 76 років, яка збирала в помешканні сміття. Белікова встигла вчасно втекти.

Зараз ви читаєте новину «Пожежу на Немировича-Данченка гасили двічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі