субота, 24 жовтня 2015 17:39

Пожежі на торфовищах зупинять бобри - еколог

Пожежі на торфовищах зупинять бобри - еколог
Фото: REUTERS

Пожежі на торфовищах у Київській області можуть зупинити бобри. У цьому переконані фахівці Національного екологічного центру України.

"Бобри  можуть зупинити пожежі на торфовищах. Це має сподобатися держчиновникам, бо не потрібне залучення бюджетних коштів", - заявив заступник Голови НЕЦУ Олексій Василюк. Пише Українська правда.

Він пояснив, що щороку ці тварини наполегливо будують свої греблі, щоб відновити болота на їх природних місцях.

"Бобри є мисливським видом. Їх знищують, а боброві греблі руйнують, мотивуючи це потребами господарств. Найбільш простим шляхом зупинити пожежі на торфовищах є заборона відстрілювати бобрів і руйнувати їх греблі. Протягом 3-5 років площа боліт зросте в рази", - переконаний Василюк.

Екологи також вважають, що відновлення болота може стати важливим для України – така діяльність може мати фінансову підтримку на міжнародному рівні, як діяльність з глобального протистояння парниковому ефекту та глобальним змінам клімату.

Василюк нагадав, що накопичення торфу є природним механізмом зменшення концентрації вуглецю у атмосфері.

Він пояснив, що зростання пожеж – лісових і торф'яних – пов'язане з глобальними змінами клімату – зменшенням кількості опадів і зростанням тривалості посушливого сезону.

"Особливо небезпечними є пожежі на торфовищах, бо їх загасити найважче. Торфовища здебільшого осушили в радянські часи. Вони можуть повільно тліти на великій глибині. Загасити їх можливо, лише повністю заповнивши водою, що зазвичай не під силу місцевим підрозділам ДСНС. Торф може тліти роками, забруднюючи атмосферу та загрожуючи здоров'ю жителів прилеглих районів", - розповів Василюк.

Він відзначив, що, за прогнозами, наступні роки можуть бути ще більш посушливими, тому важливо подбати про затоплення торфовищ.

"Саме затопленням торфовищ можна ефективно зупинити майбутні загоряння торфу, а також відновити екосистеми поліських боліт, які знову можуть стати зеленими "легенями" для України", - підсумували в НЕЦУ.

Як відомо, на Київщині упродовж літа і осені постійно горить торф. Внаслідок цього столицю і довколишні села затягує димом.

Останні 10 днів в області горить більше 20 осередків торфовищ на загальній площі більше 100 га.

Зупинити загоряння рятувальники поки не в силі, навіть попри те, що прийшло незначне похолодання і дощі.

Зараз ви читаєте новину «Пожежі на торфовищах зупинять бобри - еколог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі