середа, 29 серпня 2007 07:07

Пам"ятник Мейсу стоятиме на Печерську

НАСТУПНОЇ ВЕСНИ в Парку Слави (Печерськ) установлять пам"ятник американському історикові та дослідникові Голодомору 1932–1933 років в Україні Джеймсові Мейсу.

Проект розробила творча архітектурна майстерня Лариси Скорик. Монумент покійному викладачеві Києво-Могилянки (Мейс працював там протягом багатьох років) виготовлять із бронзи. Позаду поставлять стилізованого янгола з кризи — прозорого матеріалу, що створюватиме ефект ефірного тіла.

— Ангел на арці символізуватиме каплицю жертв голодомору, — повідомила Лариса Скорик, співавтор проекту.

Мейс стоятиме на спеціальному п"єдесталі у формі півкулі, засіяної фіалками. Завдяки спеціальній технології вони цвістимуть протягом року. Пам"ятник підсвічуватимуть.

— Таких у Києві немає, — запевняє "ГПУ" архітектор Георгій Духовичний, 53 роки. — Спочатку з тонколистової бронзи виріжуть силует янгола-охоронця. Він буде майже прозорим, і з будь-якого боку пам"ятник можна буде побачити здалеку.

Скульптори виліплять янгола так, щоб він "звучав", коли віятиме вітерець. Легкі тональні звуки буде ледь чутно, вони позитивно впливатимуть на психіку людини, запевняє Георгій Духовичний.

У листопаді 2005 року президент України посмертно нагородив орденом Ярослава Мудрого II ступеня американського історика-дослідника Джеймса Мейса. В указі йдеться — "за особисті заслуги перед українським народом у розкритті світовій спільноті правди про Голодомор в Україні 1932–1933 років".

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Мейсу стоятиме на Печерську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі