понеділок, 27 березня 2023 12:16

Пахне фіалкою: у Чорнобильській зоні забуяла рідкісна рослина
4

Білоцвіт весняний забуяв у Київській області
Фото: facebook.com/zapovidnyk2018
Білоцвіт весняний забуяв у Київській області
Білоцвіт весняний забуяв у Київській області
Білоцвіт весняний забуяв у Київській області

У Чорнобильській зоні відчуження почався період цвітіння білоцвіту весняного.

Це рідкісна червонокнижна рослина, що пахне фіалковим ароматом, повідомила пресслужба Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

"Ось такі білоквіткові вишиванки можна побачити в зоні відчуження в березневу пору. Ранньовесняний ефемероїд білоцвіт весняний – рідкісний червонокнижний вид флори України", – йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живуть і пасуться: унікальні фото здичавілих корів у Чорнобильській зоні

Білоцвіт весняний у Київській області зустрічається хіба на присадибних ділянках як декоративна рослина, кажуть фахівці.

"Очевидно, колись ці широкодзвоникові квіти висадила господиня однієї з осель міста Чорнобиль. Завдяки своїй потужній кореневій системі, білоцвіт весняний розрісся. І, ледь потепліло, прикрашає природу білими дзвіночками та приємним фіалковим ароматом", – додали в заповіднику.

В Україні пануватиме рання та тепла весна. Подекуди очікуються навіть аномальні температури, розказала кліматологиня Віра Балабух.

У Карпатах рясно зацвіли крокуси. А вже за два-три тижні шафранові квіти вкриють гірські полонини, розповів екскурсовод по Гуцульщині Андрій Перкатюк.

Зараз ви читаєте новину «Пахне фіалкою: у Чорнобильській зоні забуяла рідкісна рослина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі