субота, 22 червня 2024 15:52

У Верховній Раді хочуть перейменувати місто Бровари: яку назву пропонують

У Верховній Раді хочуть перейменувати місто Бровари: яку назву пропонують
У Верховній Раді хочуть перейменувати місто Бровари. Фото: ТСН

У Верховній Раді пропонують перейментувати місто Бровари Київської області на Броварі.

Відповідний проєкт постанови зареєстрували народні депутати на чолі з Романом Лозинським. Нардепи нагадали, що Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала перейменувати місто на Броварі, пише ТСН.

Комісія зазначала, що форма "Бровари" є результатом русифікації українського топонімічного мовного простору, тому потребує заміни питомо українською формою "Броварі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада відклала перейменування низки міст і сіл у різних областях: відома причина

Інститут мовознавства НАН України також вказав, що перейменування міста Броварі на місто Броварі відповідає нормам сучасної української літературної мови та спирається на давні топонімічні українські національні традиції.

Крім того, нардепи нагадали, що у різний час у писемних джерелах назву цього населеного пункту фіксували як Броварі.

"Остаточну крапку у цьому питанні поставить рішення Верховної Ради. Сподіваємось, що народні обранці врахують думки науковців, істориків, дослідників, а головне - громади міста Бровари - при розгляді цього проекту на пленарному засіданні", - зазначив міський голова міста Бровари Ігор Сапожко.

В Україні найближчим часом перейменують низку міст і сіл у різних областях України.

Зокрема, нові назви отримають Бровари, Павлоград, Червоноград, а також місто Южне на Одещині. Про це повідомив перший заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський у Facebook.

За його словами, п'ять міст і 104 села/селища буде перейменовано.

Зараз ви читаєте новину «У Верховній Раді хочуть перейменувати місто Бровари: яку назву пропонують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі