пʼятниця, 21 червня 2024 07:07

Київрада виграла суд у забудовника щодо оренди землі на Осокорках

Київрада виграла суд у забудовника щодо оренди землі на Осокорках
Район Осокорки на околиці Києва. Тут активісти прагнуть заснувати ландшафтний парк. Фото надане ГО "Екопарк Осокорки"

Екологи пропонують створити там ландшафтний парк

Столична влада може не продовжувати угоду із забудовником. Північний апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію ТОВ "Контактбудсервіс" щодо оренди ділянки на столичних Осокорках. Йдеться про 86,5 гектара північніше озера Небреж. Екологи пропонують утворити тут ландшафтний заказник "Осокорківські луки".

Нагадаємо, у 2005 році мер Києва віддав в оренду на п'ятнадцять років декілька ділянок землі в загальною площею 176,5 га на Південних Осокорках разом з озерами, лісом та заплавними луками. Міський голова тоді вийшов за межі своїх повноважень і прийняв рішення одноосібно, без узгодження з Київрадою. Так почалось протистояння киян, котрі об'єдналися в громадську організацію "Екопарк "Осокорки" і забудовників. Частина території за цей час стала заповідною, як озеро "Тягле", на одній ділянці активно йде будівництво, а доля ще трьох вирішується в судах. Детально про перебіг цієї боротьби Gazeta.ua розповідала в матеріалі "Доля боривітру вирішиться в судах".

Зараз суд вислухав аргументи юристки Київради Мирослави Поліщук, яка повідомила, що Київрада не подовжила договір оренди з ТОВ "Контактбудсервіс" бо забудовник неналежно виконував умови договору. Ділянка розміром 86,5 га в районі Осокорків була у нього в оренді з 2005 по 2020 рік і мала бути забудована протягом трьох років. Акт обстеження ділянки у 2020 році показав, що за п'ятнадцять років забудовник спромігся тільки облаштувати будмайданчик. "Контактбудсервіс" не в повному обсязі сплачував орендну плату: півтора проценти від вартості землі замість трьох, як того вимагала Київрада, яка підвищила ставку орендної плати в лютому 2013 року. Не дотримався орендар і своїх зобов'язаннь з виконання плану детальної забудови району Осокорки. Компанія мала облаштувати автомобільну стоянку на 6000 паркомісць. Стоянка є, але у рази менша.

Адвокат компанії "Контактбудсервіс" Олег Мусієнко не прийшов до суду. Переказав, що у нього підозра на ковід. Голова колегії суддів Генадій Кравчук зазначив, що можна було б скористатися експрес-тестом або надати лікарняний. Вирішили розглядати справу без участі адвоката позивача. Апеляційну скаргу забудовника залишили без розгляду. На практиці це означає, що Київрада тепер не зобов'язана поновлювати договір з забудовником, який закінчився у 2020 році.

Представники громадської організації "Екопарк "Осокорки" емоційно підтримали рішення суду. "Це перемога!!! - прокоментувала представниця ГО "Екопарк "Осокорки" Наталя Чернишова. - Але забудовник, вірогідно, буде оскаржувати рішення в Верховному суді. Тому боротьба триває".

Тепер активісти стурбовані, що рішення суду дозволяє Київраді віддати ділянку іншому забудовнику та ігнорувати рекомендації екологів по збільшенню зелених зон в районі Осокорків.

Зараз ви читаєте новину «Київрада виграла суд у забудовника щодо оренди землі на Осокорках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі