середа, 26 березня 2008 07:06

"Неупиваєма чаша" має зцілити від наркотиків

Автор: фото: Олена ВАЛЬЧУК
  Отець Анатолій зі Свято-Троїцького храму на Троєщині каже, що прихожан у церкві останніми днями побільшало
Отець Анатолій зі Свято-Троїцького храму на Троєщині каже, що прихожан у церкві останніми днями побільшало

Днями до Свято-Троїцького храму на Троєщині привезли ікону Божої Матері "Неупиваєма чаша".

Церква розташована на початку вул. Оноре де Бальзака. Миряни заходять до неї щоп"ять хвилин. Люди підходять до ікони, вклоняються, моляться. У багатьох на очах сльози. Образ поклали на чорне полотно, поряд — скринька. Напис на ній свідчить: пожертви підуть на оздоблення ікони.

Парафіяни переконані, що "Неупиваєма чаша" зцілює від наркоманії, пияцтва та тютюнової залежності.

— Моя внучатая племянница курила травку, вино пила страшно. У нее дитя упало с балкона с седьмого этажа и разбилось. Потому что она накурилась и не уследила за ребенком. А сейчас она — вполне здоровый человек. Ее мать, моя племянница, сильно верующая. Она вылечила дочь иконой "Неупиваемая чаша", — ділиться Анна Єгорова, 72 роки.

Жінка розповідає, як можна позбавитися від алкоголізму та наркоманії. Протягом 40 днів щоранку після вмивання натще слід читати молитву "Богородиці". На сороковий день можна йти на службу Божу й поцілувати "Неупиваєму чашу".

Світлана привела до Свято-Троїцького храму сина. На вигляд їй років 50, синові — за 30. Протягом служби, що тривала годину, жінка тричі просила його підійти і вклонитись іконі. Після служби вони стали в чергу до образа. Світлана вірить: син кине пити.

— За іконографією, "Неупиваєма чаша" — одне з найдревніших зображень Богоматері, Оранти. Маленький Ісус стоїть у чаші. Богоматір за ним підносить руки вгору. Вона приносить у жертву єдиного сина, аби спасти всіх людей. "Неупиваєма чаша" означає: милість господня — безкінечна, — розповідає отець Анатолій із храму на Троєщині.

"Неупиваєму чашу" — копію з оригіналу — привіз до столиці машиною священик із села Копачів Обухівського району Київщини. Вона перебуватиме у храмі до неділі. Протягом цього часу тут служитимуть молебні.

Оригінал ікони до 1919-го зберігали у Висоцькому чоловічому монастирі російського міста Серпухов. Після закриття її передали до іншого місцевого собору, далі слід "Неупиваємої чаші" губиться. Вперше про неї згадують 1878-го. Відома історія про солдата, який пиячив, пішовши зі служби. Він утратив все, від алкоголю віднялися руки й ноги. Чоловікові наснився старець, який наказав відслужити молебень перед іконою. Солдат кинув заглядати в чарку.

Свято-Троїцький храм на Троєщині належить до Української православної церкви Київського патріархату.

Зараз ви читаєте новину «"Неупиваєма чаша" має зцілити від наркотиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі