пʼятниця, 06 липня 2007 07:02

На тротуарах Хрещатика автомобілі наїжджають на перехожих

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У більшості європейських столиць центральні вулиці — пішохідні. У Києві ж автомобілі окупували не тільки проїжджу частину, а й тротуари
У більшості європейських столиць центральні вулиці — пішохідні. У Києві ж автомобілі окупували не тільки проїжджу частину, а й тротуари

"Куди ти сунешся, безтолкове дівчисько?!" — розмахує руками 42-річний Сергій Кузьменко.

У четвер вранці він пішки йде тротуаром уздовж вулиці Хрещатик. На нього мало не наїздить червона "тойота". Білявка, що сидить за кермом, намагається припаркувати автомобіль і їде просто по тротуару.

— У меня здесь деловая встреча, — вигукує з автомобіля дівчина, на вигляд якій не більше 20.

Пішоходи, які щодня бувають на Хрещатику, обурюються, що по тротуарах постійно їздять машини.

— Минулого тижня на моїх очах тут збили з ніг стару бабу, — обурюється Кузьменко. — Вона ледь ногами перебирала, а з дорогої машини її підганяв водій. Потім краєм бампера підштовхнув. Страшний безпредєл. І це під стінами мерії!

— Зранку тут взагалі не проткнешся, — долучається до розмови 36-річна Олена Кулик. — Ці машини заїжджають з усіх боків, починають розвертатися, моститися. На нас не зважають. Чи йде, чи не йде, а може й лежить уже, їм байдуже.

Власники припаркованих автомобілів дуже неохоче коментують скарги пасажирів. Деякі роблять вигляд, що не знають закону.

— Я вообще не понимаю, что вы говорите, — каже водій джипу "лексус". — Я просто здесь стою, может, куда-то поеду. А пешеходы пускай здесь не ходят.

Інші вважають, що закон на їхньому боці.

— Я поряд працюю, — каже Сергій, водій припаркованого автомобіля. — Авто поряд із місцем роботи можна паркувати. Звісно, незручно вирулювати між людьми, але доводиться терпіти.

У відділі організації профілактичної роботи управління ДАІ м. Києва наголошують: одна річ паркуватися, інша — їхати тротуаром півкілометра в пошуках парковки.

— Водій може заїхати на тротуар лише щоб припаркуватися, — наголошує 36-річний Євген Кравець, начальник відділу. — Під"їжджати до пішохода ближче, ніж на два метри, водій не має права.

Однак контролювати водіїв на Хрещатику дуже важко. Багато з них просто не зважають на інспекторів ДАІ, навіть коли ті вказують їм на порушення. Здебільшого інспекторів на вулиці не видно зовсім.

Порушника правил користування тротуарами, якщо він не створив аварійної ситуації, оштрафують на 3 грн 40 коп. Якщо загроза безпеці пішохода таки була, тоді передбачено штраф від 34 до 68 грн.

Зараз ви читаєте новину «На тротуарах Хрещатика автомобілі наїжджають на перехожих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі