пʼятниця, 22 червня 2007 07:04

На Нивках зустрічі призначають біля пальм

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Компанія ”Ваш сад” вже третій рік висаджує на площі Інтернаціональній триметрові пальми. Цього року їх повернули киянам в День боротьби із засухою, який ООН відзначає 16 червня
Компанія ”Ваш сад” вже третій рік висаджує на площі Інтернаціональній триметрові пальми. Цього року їх повернули киянам в День боротьби із засухою, який ООН відзначає 16 червня

Інтернаціональна площа — більш відома жителям міста як "площа пальм". Уже третій рік тут висаджують тропічні рослини трахікарпус Форчуна.

— Я їду в автобусі, прошу зупинити на Інтернаціональній, — розповідає топ-менеджер компанії "Ваш сад" Наталія Воротченко, 40 років. — А водій мене перепитує: "Це там, де пальми ростуть?"

Компанія "Ваш сад" має офіс неподалік Інтернаціональної площі, на вул. Тираспольській.

— Завжди, коли хтось їхав до нас в оранжерею, важко було пояснити, де вона розташована, — пояснює 23-річна працівниця "Вашого саду" Анна Заклецька. —  Люди плуталися, блукали. У відчаї директор якось сказав, що засадить площу пальмами. Щоб казати — біля пальм повертайте праворуч! Так і зробив.

Триметрові трахікарпуси висаджують у ґрунт на літо. Зимують пальми в оранжереї — вони не витримають морозів, міцніших за -2...-3°С.

— Я в суботу цілий день простояла біля вікна. Дивилася, як садять пальмочки, — радіє 82-річна Зінаїда Микифорівна, яка живе в будинку на вул. Стеценка, 2. — Садили пізніше, ніж торік. Я весь травень поглядую-поглядую, думала, навєрно, вже не буде.

Поряд із пальмами нескошений газон. Трохи віддалік маленька клумба з квітами.

— Раніше тут було стільки цвітів — страх божий! Так якісь ханиги повидьоргували, — бідкається пенсіонерка.

— Насправді пальмам важко там рости: вихлопні гази, пилюка, — каже Наталія Воротченко. — Є такі, які залазять на ці дерева, обсмикують чи обпалюють ворсинки стовбура. Правоохоронним органам до цього байдуже.

Компанія "Ваш сад" завезла пальми з Італії. Обіцяли посадити їх ще на вул. Артема. Садівники нагадують, що дрібні темні плоди із трахікарпуса не можна їсти — вони отруйні.

У парку Кіото висадять сакури

У Деснянському районі Києва біля станції метро Лісова планують посадити японські сакури.
— Парк Кіото якраз треба причепурити, — каже депутат Київради Ігор Добруцький.
Зараз поряд із парком та станцією метро працює запущений ринок. Його працівники та відвідувачі вечорами використовують парк як туалет.
— Під тему реконструкції ми зможемо висадити алею, зробити красиву водойму з коропами, майданчики в японському стилі. Зрештою, обгородимо парк, — додає Добруцький.
На створення алеї сакур відведуть 2 роки, а гроші знайдуть у спонсорів.
Раніше розмістити її думали на схилах вул. Інститутської в центрі міста або в парку Дружби народів під Московським мостом.

Зараз ви читаєте новину «На Нивках зустрічі призначають біля пальм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі