понеділок, 07 травня 2007 07:09

На Марш прихильники марихуани привели дітей і поросят

Автор: фото: Наталя МАШАРОВА
  Учасники маршу свободи, який пройшов у Києві у суботу, вважають, що курити листя коноплі — не шкідливо, а навіть корисно для здоров’я. На акцію багато хто з них брав своїх малих дітей
Учасники маршу свободи, який пройшов у Києві у суботу, вважають, що курити листя коноплі — не шкідливо, а навіть корисно для здоров’я. На акцію багато хто з них брав своїх малих дітей

У суботу центральні вулиці Києва на три години заполонили люди у зелено-жовто-червоному. Такі кольори носять ті, хто виступає за зміну наркополітики в Україні. 5 травня вони втретє зібралися в столиці на так званий Марш свободи.

Учасники Маршу вважають, що кожна людина має сама вирішувати, чи вживати їй легкі наркотики. Держава, на їхню думку, не повинна втручатися. Свою акцію вони провели під гаслом "Легалізуй себе".

— Конопля — це просто рослина. Ми ж п"ємо чай з рослин, — каже учасник Маршу свободи Антон, 20 років. — Тим більше, рослина корисна. Навіть у Біблії написано, що вона зцілює. Горілка і тютюн — ті самі наркотики, навіть більш сильні. А їх вживати ніхто не забороняє.

Зараз вживати марихуану в Україні заборонено. За її зберігання та розповсюдження можуть посадити за ґрати.

Акція розпочалася близько півдня на Михайлівській площі. У різнобарвному натовпі було немало дітей різного віку і навіть рожево-сіре порося. Зі сцени лунали пісні в стилі регі та промови організаторів. Для охорони громадського порядку прибуло п"ять автобусів із міліціонерами, три вантажівки для перевезення затриманих, кілька міліцейських легковиків, адже на акцію прийшли і противники легких наркотиків. Проти марихуани виступали люди з організації "Доля" та Українського козацтва, скінхеди, футбольні вболівальники, які згодом вирушили на матч "Динамо" — "Дніпро".

Учасників набралося до п"яти сотень. О 13.00 на площі таки сталася невелика сутичка. 12 людей повезли до Шевченківського райвідділу міліції.

— Не буває легких наркотиків. Легалізація потрібна тим продавцям наркоти, які хочуть заробити гроші, — каже Євген, 29 років.

Доки учасники Маршу свободи сперечаються між собою, організатори наголошують: вони не просять дозволити курити "травку" на вулицях. Мовляв, мета акції — публічне обговорення наркополітики в державі.

— Концепція наркополітики, яка існує зараз, — недолуга і базується на кримінальному способі осмислення: обмежити, контролювати, поставити бар"єри, заслони. У масовій свідомості формується такий образ споживача наркотиків, як людини, яка ну взагалі наче поза межами людського, — каже Денис Полтавець, директор Інституту громадського здоров"я. — Лікарі визнали понад 500 психоактивних речовин, серед них чай та кава. Однак на цих упаковках Міністерство охорони здоров"я свої попередження не штампує.

Цього року Марш свободи відбувся найспокійніше за три роки. 2005-го йому перешкодили активісти "Посольства Божого", торік — представники ультраправих організацій.

О 16.20 Марш дійшов до станції метро Хрещатик, де його учасники розійшлися.

Цього ж дня прихильники ліберальної наркополітики провели свої акції в Москві та в багатьох містах Європи.

Зараз ви читаєте новину «На Марш прихильники марихуани привели дітей і поросят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі