четвер, 31 січня 2008 07:02

Музей подарунків відмовився від картоплини Салія

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Директор музею подарунків Анатолій Збанацький тримає трилітрову пляшку коньяку, подаровану мерові посольством Грузії. Цей експонат цікавить чоловіків-відвідувачів найбільше
Директор музею подарунків Анатолій Збанацький тримає трилітрову пляшку коньяку, подаровану мерові посольством Грузії. Цей експонат цікавить чоловіків-відвідувачів найбільше

Майже місяць тому Леонід Черновецький зобов"язав міських чиновників віддавати подарунки делегатів інших країн чи гостей міста до музею мера. Однак експонатів відтоді не побільшало.

Музей подарунків розташований на другому поверсі міськадміністрації, навпроти колонної зали.

— Швидше це тимчасова виставка. Коли Музей історії Києва переїде з Українського дому в окреме приміщення, то всі речі перенесуть туди. Зараз на нашій виставці 260 експонатів, — розповідає "ГПУ" Анатолій Збанацький, 60 років, директор музею подарунків.

На триметрових заввишки скляних стелажах — книги, статуетки, годинники та дві шпаги, що належать мерові. 18 травня 2007-го на відкритті виставки він наголошував: музей відкрито, аби знищити корупцію серед міського чиновництва.

Мер Москви Юрій Лужков подарував Черновецькому ікону Георгія Змієборця у срібній оправі.

— Експонат, що цікавить відвідувачів музею найбільше, — трилітрова пляшка коньяку. Це подарунок посольства Грузії на день народження мера. Напій старший за Черновецького на рік, він виготовлений 1950-го. Пляшка зберігається у шкіряному футлярі, — каже працівниця музею Людмила Шилова, 50 років. — Чоловіки питають, чи не обманюємо, припускають, що там розведений чай, хочуть спробувати.

Найдорожчим експонатом музейники вважають мисливський ніж "Полювання". Його мер отримав від голови правління "Кредитпромбанку" Людмили Распутної. Лезо виготовлене з дамаської сталі, піхва та рукоятка вирізьблені з кістки мамонта. На виробі зображений мисливець із рушницею та пес. Якось Черновецький обмовився, що ніж коштує понад $1,5 тис.

Праворуч на експозиції — вітрина з подарунками священиків. Отець Варсинофій, який освячував стелажі у день відкриття, подарував мерові ікону Казанської Богоматері від Свято-Іонинського монастиря. Черновецький казав, що вона написана в XIII ст. У лівому кутку є кілька подарунків від спортсменів: боксерська рукавиця з підписом Віталія Кличка та дві шаблі. Одну 31 листопада подарували заступнику мера Віталієві Журавському футболісти "Динамо". Іншу презентував фехтувальник Юрій Чиж.

Анатолій Збанацький дістає з вітрини синю порцелянову таріль, розписану позолотою.

— Це подарували Олександрові Омельченку, коли він їздив до Анкари з київською делегацією, — каже Збанацький.

Найдорожчі подарунки міський голова чи делегації привозили із країн колишнього СРСР. Із країн Заходу (Велика Британія, Данія, США) — символічні. Особливої цінності не мають, каже директор.

Музей домовився з відділом міжнародних зв"язків мерії не брати на зберігання презентів, які коштують менше 1 тис. грн. Дешевші речі не мають особливої цінності і можуть залишатися в кабінеті чиновника. Однак нині коштовних експонатів мало. Тому музейники виставляють на стелажі все, що їм передають. Попри це велику картоплину, подаровану екс-заступником мера Іваном Салієм секретареві Київради Олесю Довгому на день народження, музейники вирішили не виставляти. Спершу радилися, що робити з нею. Одні пропонували покласти картоплину в футляр. Інші радили обробити її рідиною, щоб не проросла. Згодом вирішили не виставляти. Дотепер її зберігають в одному з відділів Музею історії Києва. Не знають, що робити з коренеплодом далі.

Людмила Шилова каже, виставку щодня оглядає не менше десяти відвідувачів. Для цього потрібно отримати безкоштовний квиток у музеї історії Києва в Українському домі. Аби потрапити з ним до мерії, охочі мають пред"явити охоронцям паспорт.

Зараз ви читаєте новину «Музей подарунків відмовився від картоплини Салія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі