четвер, 24 липня 2008 07:04

Метро продає більше безконтактних карток

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Старший касир Ольга Москаленко показує автомат для поповнення безконтактних проїзних, який установлений на станції Площа Льва Толстого
Старший касир Ольга Москаленко показує автомат для поповнення безконтактних проїзних, який установлений на станції Площа Льва Толстого

На усіх станціях столичного метрополітену встановили автомати поповнення безконтактних проїзних.

Пасажири, які користуються безконтактними, оцінили ці невеликі сині механізми.

Роман Турій, 42 роки, тиждень тому відшукав куплений 2006-го безконтактний проїзний і користується віднині лише ним.

— Купив безконтактний, тільки-но їх почали продавати. Користувався, напевне, з півроку. А потім трохи охолов до нього. Бо оплата поїздок на безконтактному ще рік-два тому перетворювалася для мене у справжню проблему. Не на всіх станціях касири мали апарати для поповнення цих карток. Тому доводилося це робити спершу лише на станції Політехнічний інститут, а потім на Майдані і на Контрактовій. По-друге, поповнював картку увечері, коли біля каси було мало пасажирів. Півтора року тому в обідню пору якось попросив касира сплатити на безконтактний двадцятку. Доки вона це робила, за спиною зібралися з півсотні пасажирів. Дехто лаявся на мене, — згадує Роман.

Нині Турій затрачає на поповнення безконтактного секунди. Вставляє картку в автомат. Він показує, скільки залишилося поїздок. Потім встромляє купюру (приймає від 1 до 50 грн). Тисне підтвердження сплати та йде до турнікета.

— Перший автомат для поповнення безконтактних карток встановили  2005-го на станції Лісовій, — каже "ГПУ" Олександр Юрченко, начальник комерційної служби метрополітену. — Масово їх почали ставити наприкінці 2007 року. Зараз у метро працюють 160 автоматів, по два-три на кожну станцію. У обігу перебуває майже 26 тисяч безконтактних карток. 70 відсотків людей, які користуються ними, поповнюють проїзні самостійно, в автоматах. Тим самим спрощують роботу касирів.

Масове встановлення автоматів збільшило продаж нових карток. Раніше каси продавали щодня по 10 безконтактних проїзних, тепер — по 70.

— Поки що безконтактні не дуже популярні. А я рекомендую купувати їх усім своїм родичам і сама давно придбала. За день наша станція продає 20 тисяч жетонів. Я бачу щодня одні й ті ж обличчя, які купують один. Хіба не простіше придбати картку й поповнювати її? — каже "ГПУ" Ольга Москаленко, 37 років, старший касир на станції метро Площа Льва Толстого.

Безконтактна картка коштує в касах 7 грн. Після купівлі на неї потрібно перерахувати гроші за проїзд. Автомат не поповнює картку більш ніж на 50 грн, тобто на 100 поїздок.

У столичному метрополітені кажуть, нині в обігу є 300 тис. звичайних магнітних проїзних. Із них 100 тис. — студентські.

Зараз ви читаєте новину «Метро продає більше безконтактних карток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі