пʼятниця, 14 грудня 2007 07:10

Куля на Європейській сповіщає про нову дитину

Учора на Європейській площі біля головного офісу банку "Хрещатик" встановили 5-метрову  білу повітряну кулю.

На неї проектують динамічне зображення немовлят до народження, такими, як їх бачать під час УЗД. Усіма процесами керує комп"ютерна програма. Вона під"єднана до спеціальної бази  даних. Тільки-но з"являється інформація про народження дитини в Україні, зображення на кулі змінюється. У середньому це стається щопівтори хвилини.

Акція називається "Найцінніший скарб". Вона проходить у рамках фестивалю соціальної скульптури. Організатор акції — компанія "Баунті ЕсСіЕй Юкрейн", що піклується в Україні про вагітних жінок і молодих матерів, та українська художниця Оксаною Чепелик.

— Куля розташована на рівні 5-го поверху. Вона добре закріплена. Щоби було добре видно екран, банк "Хрещатик" спеціально затемнив свої вікна, — розповідає "ГПУ" Оксана Чепелик. Проект задуманий як моніторинг народжуваності в Україні.

— Останнім часом ріст народжуваності в країні скоротився. Нині нас є лише 46 мільйонів. Держава мусить звернути на це увагу і щось робити. Бо тут чимало проблем — люди з України виїжджають, немає роботи, багато хто не може прогодувати сім"ї. А влада лише чіпляла по місту плакати із безсоромними закликами — "Кохайтеся! Нас має бути більше" — і все.

Оксана Чепелик знімала протягом чотирьох років відео, що демонструється на кулі. На ньому — діти від трьох місяців до року. Художниця показувала цей проект у США, отримала за це премію. Її ідею використали в Каліфорнії та у Нью-Йорку.

Куля висітиме до 14-го грудня. Відео на ній крутитимуть з 16.30 до 21.00.

Зараз ви читаєте новину «Куля на Європейській сповіщає про нову дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі