субота, 19 січня 2008 07:09

Ковзанку біля Софії пропонують демонтувати

Конгрес українських націоналістів закликає мера Леоніда Черновецького демонтувати ковзанку на Софійській площі.

— Це питання обговорювали на координаційній раді з проведення святкувань до Дня соборності України. Наша партія вважає неприпустимим, що ковзанку побудували на святому місці, навпроти могили Патріарха України-Русі Української православної церкви Київського патріархату Володимира, — пояснює "ГПУ" Юрій Шепетюк, 47 років, заступник голови міської партійної організації.

Окрім КУНу, звернення до мера з тим самим проханням підписали кілька інших національно-демократичних партій і громадських організацій, каже Шепетюк. У ньому сказано: патріоти розцінюють відкриття міською владою ковзанки на Софійській площі як "зневагу до національних святинь та саботаж указу президента України про святкування Дня соборності".

Натомість КУН закликає перенести ковзанку під будівлю мерії Києва на Хрещатику. Там "чиновники в обідню перерву зможуть разом із киянами розважитися й відпочити від нелегкої політико-господарської праці й заодно зблизитися з народом", — йдеться у зверненні.

За прогнозами Юрія Шепетюка, під час урочистостей із проведення Дня соборності на площі збереться до 30 тис. людей. Вони обуряться, побачивши розважальну споруду на місці, де проголошували соборність України.

— А тоді, можливо, народ наробить шкоди, — попереджає Юрій Шепетюк.

Урочисте святкування традиційно проводиться на Софійській площі.

22 січня 1918 року у приміщенні київського Будинку вчителя на вул. Володимирській було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголосили суверенною і незалежною державою. 22 січня 1919-го на Софійській площі проголосили Акт Соборності українських земель.

День соборності офіційно відзначається в Україні з 1999-го. 13 січня цьогоріч мерія відкрила штучну ковзанку на Софійській площі. Її планують закрити 15 березня.

Зараз ви читаєте новину «Ковзанку біля Софії пропонують демонтувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі