вівторок, 23 вересня 2008 16:35

Киянка вилікувала пса від депресії

Автор: фото: Володимир Говоруха
  Марія Устименко разом із Бобом гуляли у вівторок на вулиці Артема, центр. Того дня Бобові вдруге одягли дощовик. Марія раніше тварин удома не тримала
Марія Устименко разом із Бобом гуляли у вівторок на вулиці Артема, центр. Того дня Бобові вдруге одягли дощовик. Марія раніше тварин удома не тримала

"Боб увечері боявся виходити на вулицю. Ховався, скавучав, просився додому, — каже Марія Устименко, 27 років. — Вирішила звернутися за допомогою до кінолога. Той виявив у собаки депресію".

Розмовляємо із Марією в понеділок на вул. Артема. Жінка тримає Боба на повідку. Це великий чорний пес із білими "шкарпетками", одягнений у синій дощовик. Боб роздивляється навколо, привітно махає хвостом. Марія вважає, що пес змішаної породи — щось між боксером і вівчаркою.

У листопаді 2007-го попередній господар відмовився від Боба. Він залишив його в лісі біля собачого притулку в Бородянці. Боб на кілька місяців опинився в притулку. За два місяці тварину взяла до себе сім"я зі столиці. Але за кілька місяців і вони повернули Боба в притулок. Тоді Марія вирішила взяти пса собі.

Господарка каже, депресія в собаки почалася, бо в нього змінилося кілька господарів.

— Важкий у нього був період. За все життя він мав кілька імен — Буран, Елвіс, Боб. Я його кличу Бобом, але він відкликається на всі три. Добрий, дружелюбний пес. Коли прийшов у мою квартиру, то сидів у кутку, багато спав. Коли гладила по голові, трохи смикався. Мені здається, його раніше били. А потім почала виводити його на вулицю. І от саме ввечері Боб відмовився виходити навідріз, — пригадує Марина.

Кінолог порадив жінці все ж витягати пса на вулицю силоміць. Сказав брати із собою собачі іграшки та годувати, причому в найтемніших кутках.

— Спершу не вдавалося спокійно виходити ввечері. Але потрохи привчився. Біля дому, де ми гуляємо, познайомився з іншими псами, увійшов у товариство. Його самопочуття значно покращилося. Уже два тижні він нормально йде ввечері гуляти зі мною.

Марія Устименко каже, що майже всі собаки в бородянському притулку в стані депресії.

Марія живе разом із матір"ю. Часто їздить у відрядження. Але Боб уже звик.

— Якщо собака боїться виходити ввечері на вулицю, то в нього виробився умовний рефлекс. Напевне, пса раніше виводили на вулицю й залишали там. Тепер собака почав боятися, що й нова господарка його залишить, — пояснює кінолог Микола Нечай, 33 роки. — Але такий умовний рефлекс швидко забувається, господарка почала його виводити, годувала на вулиці, і пес звик. А взагалі депресія в собак найчастіше виникає через сум. Зміна господарів для собак — не проблема. У прикордонних військах господарі в собак змінюються щороку, і це нормально. Головне, аби до собаки ставилися добре, тоді й проблем не буде.

Зараз ви читаєте новину «Киянка вилікувала пса від депресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі