четвер, 26 червня 2008 07:12

Із задимленого будинку на Хрещатику евакуювали 300 людей

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Евакуація людей з будинку на Хрещатику, 32 розпочалася хвилин за 10 після початку пожежі
Евакуація людей з будинку на Хрещатику, 32 розпочалася хвилин за 10 після початку пожежі

У вівторок о 16.23 у підвалі Головного управління містобудування, архітектури та дизайну на вул. Хрещатик, 32 сталося коротке замикання в електрощитовій. Із будівлі евакуювали понад 300 працівників. Ніхто не постраждав.

— Із головного входу валив чорний дим. На другому та третьому поверхах стояли люди, просили, аби їх зняли. За декілька хвилин почали з"їжджатися пожежні. Одразу розклали драбини і по них почали спускати людей, — каже "ГПУ" Антон Петров, 20 років, свідок пожежі.

Олександр Кандуров, 30 років, головний спеціаліст відділу дизайну Головного управління містобудування з будинку вийшов останнім. Його кабінет розташований у підвальному приміщенні, поряд з електрощитовою.

— Паніки не було, — пояснює він. — Люди, які встигли проскочити через густий дим, вибігали через центральний вихід. Хто не встиг — піднялися на другий та третій поверхи і чекали, доки рятувальники розтягнуть драбину. Диму було багато, важко було дихати. Усі кашляли. Спочатку там почало щось стріляти, хлопати. А перед тим перестали працювати комп"ютери. Кілька колег вийшло подивитися й побачили дим. Потім побігли нагору. Я залишився у приміщенні, щоб допомогти людям вибиратися.

Олександр Кандуров каже, що в підвальному приміщенні були архівні документи комплексних благоустроїв міста — реклама, фасади, будинки за 2005 та 2007 роки. Та додає, що ніхто із працівників не знає, чи залишилися ті документи цілими.

У день, коли сталося коротке замикання, в управлінні був прийом громадян.

— Прийшли приблизно 300 людей, серед них 20 похилого віку, — каже Кандуров. — Їм було важко злазити по драбині, хоча їх тримали пожежники. Але все обійшлося, ніхто не потребував медичної допомоги.

У Головному управлінні МНС столиці версію про підпал не розглядають.

— Це було коротке замикання в електрощитовій, архів не ушкоджений, — каже Олександр Музиченко зі столичного управління надзвичайних ситуацій. — За межі того приміщення пожежа майже не вийшла. Горіла ізоляція електродротів, тому валив такий густий дим.

Пожежу ліквідовували майже 35 працівників МНС міста, пригнали вісім пожежних машин.

— Вогню в електрощитовій не було, лише сильний дим. Ми спустилися туди. Це кімната десь три на три метри, до неї йдуть багато кабелів, от вони й диміли. Загасили все порошковими вогнегасниками — бо дроти були під напругою, водою не можна було, — каже Владислав Сірик, 28 років, начальник караулу пожежної частини N23.

Зараз ви читаєте новину «Із задимленого будинку на Хрещатику евакуювали 300 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі