четвер, 19 червня 2008 07:12

Іранці грали в пам"ять загиблого Олексія Башкірцева

  Музиканти відібрали на концерт пам'яті найулюбленіші композиції Олексія Башкірцева.  Іранці Іман Садегзаде (ліворуч) і Мехді Юсефіан грають на перському  інструменті тарі
Музиканти відібрали на концерт пам'яті найулюбленіші композиції Олексія Башкірцева. Іранці Іман Садегзаде (ліворуч) і Мехді Юсефіан грають на перському інструменті тарі

Друзі й колеги загиблого Олексія Башкірцева, 23 роки, організували в неділю концерт його пам"яті. Захід відбувся в Будинку вчених на вул. Володимирській, 45а.

Уночі 9 червня Олексія збив п"яний водій. Трагедія сталася на вул. Мельникова, навпроти казино "Ланцелот".

Концерт розпочався о 18.00. Його організували музиканти з групи "Джам". Її створили 2004-го кілька студентів-іранців, які здобувають у столиці другу вищу освіту. Вони запрошували Башкірцева виступати разом із ними. Той погодився, але не встиг.

У малій залі Будинку вчених зібралося понад сотню чоловік, переважно молодь. У приміщенні погасили світло, запалили свічки. На сцену вийшов іранець Мехді Юсефіан, 29 років. Він вчив музиканта грати на барабані-томбаку.

Юсефіан кілька хвилин згадував про Олексія. Потім висловив співчуття рідним і друзям. Більше не виступав ніхто. Троє музикантів з "Джаму" грали на традиційних перських інструментах: тарі, сетарі, дафу, томбаку, кеманчі.

— Цього вечора музика й спів були дуже сумними. Концерт організував Мехді. Казав, ледве домовився за оренду зали. Він дуже любив Альошу. Останнім часом вони дружили. Альоша допомагав групі фінансово, рекламував їх концерти, — каже "ГПУ" Любов Плавська, 23 роки. Вона знала Башкірцева чотири роки, грала разом із ним у Київському театрі вогню, разом навчалися перській музиці. — Мехді пророкував Олексію, що той стане знавцем перської музичної традиції. Казав, що скоро поїде з України, а Башкірцев продовжуватиме тут його справу. Мехді увесь концерт плакав, — говорить жінка.

Усі півтори години глядачі сиділи мовчки. Іноді в залі хтось схлипував. Потім на сцену вийшла Сільвія, подруга загиблого. Вона танцювала імпровізуючи, показувала рухами біль від втрати.

Олексія поховали 11 червня. Коли труну опускали в землю, друзі-барабанщики вибивали ритм, а Любов Плавська грала на кларнеті.

— Тоді, біля могили, ми імпровізували на тему катастрофічної любові. По стилю це було схоже на етноджаз. Саме те любив Альоша. Я ніколи не грала краще, ніж 11 червня, і, мабуть, не зіграю, — каже Плавська.

Водія випустили з-під варти

"БМВ-320", який збив 9 червня уночі Олексія Башкірцева, керував Станіслав Хомутовський, 20 років. Олексій якийсь час після аварії був при пам"яті, його шпиталізували у стані больового шоку до 17-ї лікарні. О четвертій ночі Башкірцев помер у лікарні.
— Водій був нетверезий, це встановлено експертизою. Того ж вечора його затримали й порушили кримінальну справу. Звинувачення висунуті за статтею про відповідальність за порушення правил дорожнього руху, які спричинили смерть потерпілого. 12 червня прокуратура дозволила відпустити затриманого з-під варти — на підписку про невиїзд, — каже "ГПУ" Марина Макаренко, 26 років, із Шевченківського райуправління міліції.

Павло МАГНУС

Зараз ви читаєте новину «Іранці грали в пам"ять загиблого Олексія Башкірцева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі