неділя, 26 травня 2013 14:23

Громадські активісти зупинили будівельні роботи в Гостиному дворі
7

Фото: Фото із фейсбук-сторінки Ігоря Луценка

Сьогодні, 26 травня, четверо громадських активістів – Ігор Луценко, Марія Лебедєва, Тетяна Чорновол та Євгенія, що вирішила не називати прізвище, вилізли на кран в Гостиному дворі та заблокували його роботу. Про це повідомляє Марія Лебедєва з місця події телефоном.

Захисники Гостиного двору перебувають на висоті 50 м над землею. За словами Марії, до них піднімався працівник МНС, щоб зняти їх звідти. Вони пояснили, що заблокували кран тому ,що протестують проти перетворення історичної пам'ятки в торгівельно-офісний центр. Він підтримав їх на відмовився від своїх намірів. Ще внизу стоїть пожежна машина та група інших активісти-захисників Двору. Останні морально підтримують своїх друзів.

"Ми повністю зупинили будівельні роботи в Гостинному", - каже Марія Лебедєва. "Ми чули, як робітникам сказали, що сьогодні вони працювати не будуть і відпустили їх додому. А ми будемо тут залишатися стільки, скільки зможемо".

За словами активістки, з будівлі Гостиного двору повністю знятий дах, видно лише перегородки. У внутрішньому дворику виритий котлован. "Жодного дерева немає, жодного травинки. І сліду не залишилось від нашого перебування там", - розповідає вона.

Нагадаємо,  рік тому, 26 травня 2012-го року в рамках альтернативного святкування Дня Києва розпочалася акція на захист Гостиного двору, якого в серпні 2011 року незаконно позбавили статусу пам'ятки архітектури та віддали під реконструкцію під торгівелько-офісний центр компанії "Укрреставрація". Активісти організовували культурні та просвітницькі заходи - концерти, лекції, майстер-класи, вистави, поетичні читання, уроки української й іноземних мов, музичні програми, художні та фотовиставки. Взимку в Гостиному дворі сталася пожежа, частина даху згоріла. Захисники Гостиного двору назвали винуватцем компанію-забудовника. За їх переконанням, за допомогою пожежі "Укреставрація" намагалася відселити інших орендарів із цієї будівлі, провести реконструкцію та добудувати кілька поверхів. МВС причиною назвало закорочення дротів.

18 лютого 2013 року за допомогою Беркуту активістів було вигнано з приміщення. На даний момент триває його інтенсивна реконструкція.

Зараз ви читаєте новину «Громадські активісти зупинили будівельні роботи в Гостиному дворі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі