четвер, 03 квітня 2008 07:04

ГАК хоче ввести дитячу комендантську годину

Громадський актив Києва хоче запровадити в місті комендантську годину для дітей і підлітків. Олександр Пабат, 34 роки, лідер ГАКу, пропонує заборонити дітям менше десяти років перебувати на вулицях без супроводу батьків після 20.00. Підліткам, молодшим 14-ти років — після 21.00. Кому ще не виповнилося 16, актив хоче заборонити виходити на вулиці після 22.00.

Навіщо місту таке нововведення? — питає "ГПУ" Олександра Пабата.

— Наближається пора літніх канікул, коли школярі дозволяють собі гуляти до другої ночі. Тому організація "Батьківський клуб", яку я очолюю, опитала з 19 по 23 березня у всіх десяти районах міста 1154 батьків. 64% опитаних підтримали введення комендантської години для дітей і підлітків. 86% опитаних хочуть, аби дітям, молодшим 10 років, взагалі заборонили з 20.00 до 6.00 виходити на вулиці без супроводу дорослих.

Ну, дійсно, що може робити дитина о другій-третій ночі в місті? Пити пиво й шейки, як їх цього навчив Кузьма і Кличко? Ви бачили сходи до кінотеатру "Дружба" на Хрещатику? Вони розмальовані графіті. Їх розписували підлітки, вночі, коли їх ніхто не міг побачити.

Як слід карати порушників?

— Пропоную, аби дітей контролювала міліція або дружинники. Кожен, побачивши підлітків, які гуляють уночі без батьків, може зателефонувати на 02, повідомити місце. Міліція матиме право затримати дітей, доправити у дитячу кімнату, викликати батьків. На перший раз слід обмежитись попередженням. Якщо таке ж трапиться вдруге, то слід батьків штрафувати. Якщо втретє — то батьків — злісних порушників слід позбавляти батьківських прав. Правоохоронці мають також штрафувати кафе й комп"ютерні клуби, які впускають до себе неповнолітніх. Якщо ж батьки самі хочуть, аби їхня дитина гуляла допізна, то, будь ласка — нехай ведуть її із собою хоч у стрипклуби.

Чого ви очікуєте від дитячої комендантської години?

— Зараз батько став заробітчанином. Його завдання — приносити гроші додому. Він майже не звертає на дітей уваги. Перш за все хай батьки задумаються, де знаходяться їхні діти. Комендантська година також зменшить кількість злочинів, скоєних дітьми. Підліток, який приїхав із Луганська, більше не грабуватиме киян-перехожих. Нововведення має  дисциплінувати школярів-старшокласників, навчити їх вирішувати справи до 22.00. Якщо ж дитина пізно повертається додому зі школи, гуртка чи дня народження, то нехай бере батька за руку й впевнено йде вулицею.

Ви дотримувались такої ж дисципліни в дитинстві?

— Коли я був школярем (наприкінці 1980-х — початку 1990-х), то ніколи не вештався допізна вулицею. О десятій вечора мав бути вдома. У нашій родині з цим було строго. Я тоді не розумів батьків. А тепер сам збираюся так виховувати двох синів.

Є шанси, що пропозицію ухвалять?

— Проект готовий на сто відсотків. Зараз його мали б розглядати депутатські комісії міськради. Але вона зараз не працює. Тому не знаю, коли сесія розгляне мою пропозицію.

Комендантська година означає заборону перебувати на вулицях і в громадських місцях у встановлені години доби без спеціальних перепусток і посвідчень особи.

Зараз ви читаєте новину «ГАК хоче ввести дитячу комендантську годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі