пʼятниця, 29 лютого 2008 07:06

Філіппінку привезуть за 6000 доларів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Рекламний біґборд нової для міста послуги стоїть на Старій Обухівській трасі, біля тренувальної бази ФК ”Динамо”
Рекламний біґборд нової для міста послуги стоїть на Старій Обухівській трасі, біля тренувальної бази ФК ”Динамо”

"Філіпинки — персонал для дому", — такі рекламні щити з граматичною помилкою нещодавно з"явилися вздовж дороги до елітного містечка в Конча-Заспі під Києвом.

Один такий розміщений одразу за тренувальною базою футбольного клубу "Динамо" в Кончі-Заспі, ще кілька — перед місцевим санаторієм. На рекламі — фото усміхненої дівчини-азійки. Внизу на біґбордах вказано два телефони, один із них — столичний.

Представниця фірми, що доставляє філіппінок у Київ, заявляє спершу в слухавку, що не збирається витрачати свій час на мене.

— Мы работаем только с потенциальными клиентами, — жінка говорить зі штучним московським акцентом.

За кілька годин телефоную знову і представляюсь помічником відомого міського бізнесмена. За легендою, він хоче взяти на роботу до заміського котеджу домогосподарку з Філіппін, бо побачив рекламу. Зустріч призначають одразу ж у бізнес-центрі на вул. Жилянській, 126/23. Філіппінок до України привозить агентство "Ваніта". В офісі зустрічає працівниця агентства, яка називається Світланою. Жінці на вигляд років 30. Одягнена в короткі шорти й чорний жакет, взута у ботфорти на високих каблуках. Вона часто поправляє довге чорне волосся.  "Ваніта" розташована в двох офісних кімнатах, на вході поки що немає вивіски. Світлана пояснює: ще не встигли зробити її, бо відкрилися недавно.

У маленькому приміщенні стоять три шкіряні крісла, стіл і шафа з дзеркальними дверцятами. На столі — два мобільні телефони, кілька статуеток в азійському стилі, комп"ютер із пласким монітором.

— Филиппинки — действительно очень хорошая прислуга, прекрасный выбор, — розповідає Світлана. Далі говорить: її здивувало, що жінок з Азії вирішив найняти столичний бізнесмен-чоловік.

— Тому що до нас звертаються лише жінки. Це й зрозуміло — жінки переживають, що якась українка, тільки-но стане прислугою в домі багатого чоловіка, одразу ж застрибне до нього в ліжко. Таке буває, погодьтесь, часто. А філіппінка ігноруватиме власника як чоловіка, — пояснює російською Світлана. Жінка замовкає на кілька секунд і замислюється, а потім додає:

Это практически универсальный человек: и горничная, и няня, и повар

— Да и вряд ли наш мужчина на них поведется. Мягко говоря, филиппинки — некрасивые, — додає працівниця агентства "Ваніта".

Світлана розповідає, що сама переконалась, наскільки філіппінки хороші господарки. Каже, у неї вдома два роки працювала жінка з цієї країни. Їй варто лише раз показати, що саме робити і як, вона все запам"ятає і робитиме це на совість. Може навіть приготувати український борщ.

— Это практически универсальный человек: и горничная, и няня, и повар. При этом абсолютно неприхотлива в быту, исполнительна, молчалива. За пару месяцев она выучила русский. Кушать ее буквально заставляла, а она все говорила: "Потом, сейчас очень много работы".

Додає, що індонезійки працюють без вихідних, а філіппінкам, які працюють у будинках багатіїв, "Ваніта" гарантує день відпочинку.

Іноземки підходять на роль няні. Бо англомовні і можуть швидко навчити дитину цієї мови.

За переліт домогосподарки з Маніли, столиці Філіппін, до Києва та за оформлення необхідних документів, страховки та прививок агентство "Ваніта" бере з клієнта $5500. Цю суму можна розбити на три платежі. Клієнти фірми переважно сплачують її одразу. Потім працівниці на руки треба щомісяця платити зарплатню — по $400 та "податок для фірми"— по $100. Детальніше про цей платіж "ГПУ" дізнатись не вдалося. Іноземка мешкає в господарів, харчується за їхній кошт. Їдять вони мало, заспокоює Світлана. Обов"язкова умова, яку передбачає угода, — щомісяця жінці потрібно за кошт господаря телефонувати на батьківщину. Бо у жінок є чоловіки, діти, батьки, які непокояться за них.

Примірник угоди кореспонденту "ГПУ" побачити не вдалося. У "Ваніті" пояснили, що наймач спершу має подати заявку і вказати у ній вимоги до домогосподарки. Іноземку фірма обіцяє привезти через місяць після підписання угоди. Можна замовити жінку від 18 до 45 років, із педагогічною освітою. Договір підписується не менш ніж на два роки, його можна продовжити.

У Росії філіппінки коштують дешевше

У російській столиці домогосподарками із Філіппін та Індонезії здивувати неможливо. Московське агентство "Надійний персонал" упродовж 10 років підбирає і привозить людей із цих країн. Пропозиція виникла через великий попит на філіппінок. Експерти стверджують, що жінки цієї національності виконують будь-яку домашню роботу, не "качають права", не мають шкідливих звичок, із повагою ставляться до роботодавців. Максимальна зарплата, на яку вони можуть розраховувати у себе на батьківщині — $100–200. До того ж господарі не хвилюються, що прислуга вкраде коштовності, привезе на вихідних своїх онуків, або влаштує в домі вечірку, доки їх немає вдома.
До стандартного обсягу роботи домогосподарки входить: прибирання квартири, прання та прасування білизни, оплата рахунків, покупка продуктів та ліків, миття вікон, приготування їжі, вигул домашніх тварин, забирати дитину зі школи. За переліт філіппінки і оформлення  документів російське агентство бере суттєво менше, аніж київська "Ваніта", — $2,5 тис.

Зараз ви читаєте новину «Філіппінку привезуть за 6000 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі