вівторок, 22 жовтня 2024 10:01

Друзі заступника глави КМДА привласнювали комунальну нерухомість - розслідування

Друзі заступника глави КМДА привласнювали комунальну нерухомість - розслідування
Володимира Прокопіва організували схеми привласнення комунального майна. Фото: Bihus.Info

Двоє друзів заступника голови Київської міської державної адміністрації Володимира Прокопіва через приватні компанії отримали у власність щонайменше шість об'єктів нерухомості, які раніше належали місту.

Йдеться Олександра Поштарюка та Андрія Стеценка, кажуть розслідувачі Bihus.Info.

Перед тим як почати отримувати у власність тепер уже колишнє комунальне майно, вони допомогли родині Прокопіва задешево отримати елітне житло.

Поштарюк є земляком Прокопіва з Івано-Франківська. Він багато років працював у компаніях його дружини та тестя найманим співробітником. Допомагав родині Прокопіва з нерухомістю та авто. 2016 року він продав Прокопіву Mercedes-Benz Glk 220 Cdi 4 Matic за ціною, вдвічі дешевше ринкової. 2018-го Поштарюк допоміг йому стати власником маєтку на 600 кв. м в котеджному містечку "Коник".

"Його Поштарюк нібито побудував за власні кошти, хоча за даними журналістів, співмірних доходів не мав. Добудований, але ще не відремонтований маєток Поштарюк віддав Прокопіву, політик же навзамін віддав другу свій старий, у п'ять разів менший будинок на околиці Києва, з невеликою доплатою. Поки маєток завершували, Прокопів жив у сусідньому будинку, який також викупив Поштарюк. Офіційно Прокопів його орендував, але навіть за оренду довго не платив", - кажуть журналісти.

Згодом компанії Поштарюка отримали у власність комунальне майно. ТОВ "Бенефіс-Інвест", щойно до складу власників зайшов друг Прокопіва, викупило в міста офісне приміщення на понад 300 кв. м у центрі міста по вул.Тарасівській. Придбали за ціною, в кілька разів нижчою, ніж наразі продається комерційна нерухомість у схожих будинках по цій же вулиці.

Поштарюк є співвласником будівлі площею 170 кв. м на ВДНГ через ТОВ "Паркпоінт". Ця будівля раніше належала місту. Її орендував благодійний фонд, серед засновників якого спочатку була депутатка Людмила Ковалевська, а потім - Євген Чугаєв, довірена особа Прокопіва. Фонд хотів зробити там музей, провів ремонт і викупив будівлю за залишковою ціною. Після цього передав її ТОВ "Паркпоінт", співвласниками якого є фонд і Поштарюк. Пізніше він заявив, що планує відкрити там кав'ярню. Проєкт заморожений, оскільки прокуратура і СБУ підозрюють завищення вартості ремонту та заниження ціни викупу.

Дружина Стеценка працює в Київраді з 2018 року. Секретаріат тоді очолював Прокопів. Сім'я Стеценків довгий час винаймала квартиру у компанії тестя Прокопіва. ФОП Стеценка зареєстрований у квартирі Поштарюка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК розпочало перевірку голови Нацполіції після розслідування Bihus.Info

Журналісти повідомляють, що Стеценко допоміг Прокопіву придбати елітну нерухомість за заниженою ціною. Він інвестував у ЖК Signature і купив квартиру за ціною, в чотири рази нижчою за ринкову. Пізніше продав права на неї компанії дружини Прокопіва. ЖК Signature - найдорожчий комплекс у Києві.

Також Стеценко став власником нерухомості на Трухановому острові. Це занедбана будівля ресторану на 460 кв. м, розташована на 2 га землі біля Дніпра. Будівлю спочатку хотіли передати для реабілітаційного центру для ветеранів АТО, але Київрада вирішила її продати. Нерухомість купила ТОВ "Кронкер Груп", яка потім передала її другові Прокопіва.

Він став співвласником частини промзони на Солом'янці через ТОВ "Ернест". Йдеться про понад пів гектара землі з будівлями площею близько 800 кв. м. Половину цієї фірми записали на Стеценка під час оформлення оренди. Пізніше його частку переписали на Поштарюка.

Через ТОВ "Як Супер Естейт" Стеценко є співвласником будівлі на 230 кв. м на вулиці Якубовського в районі Теремки. Будівля розташована біля озера поруч із новими житловими комплексами. Земля під нею має призначення для будівництва ринкової інфраструктури, але роботи ще не розпочали.

Міський голова Києва Віталій Кличко звернувся до правоохоронних і антикорупційних органів з проханням перевірити факти щодо Прокопіва.

"А також на час перевірки, задля її обʼєктивності, відсторонюю Прокопіва від виконання обовʼязків заступника голови КМДА із самоврядних повноважень", - додав він.

Bihus.Info повідомили, що колишня дружина Брагінського стала власницею активів вартістю у мільйон доларів. Розповіли, що вона придбала квартиру на Печерську, дві земельні ділянки в Козині, LEXUS, паркомісця. А мати начальника метрополітену стала власницею одразу двох двокімнатних квартир у новобудові ЖК White Lines, повідомили журналісти.

14 березня Віталій Кличко заявив, що відсторонив Брагінського від виконання обов'язків, а наступного дня Київська міська державна адміністрація повідомила, що Брагінський написав заяву на звільнення.

Кличко призначив Брагінського керівником метрополітену влітку 2014 року. Пізніше Брагінський обирався до Київської міської ради від партії "Удар".

Зараз ви читаєте новину «Друзі заступника глави КМДА привласнювали комунальну нерухомість - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі