понеділок, 13 серпня 2007 07:07

Будинок на Червонозоряному зносять півстоліття

Автор: фото: Андрій КОЛЕСНИК
  Мешканець будинку на проспекті Червонозоряному, 140, Олег Глушко зізнається, що приходить у квартиру лише ночувати
Мешканець будинку на проспекті Червонозоряному, 140, Олег Глушко зізнається, що приходить у квартиру лише ночувати

Торік двоповерховому будинку на проспекті Червонозоряному, 140 виповнилося 100 років. Звели його 1906-го. За 55 років радянська влада визнала будівлю аварійною й обіцяла переселити її мешканців.

Проте в будинку виросли три покоління, а влада нікого не переселила. Кияни шукали нове житло самотужки — обмінювали й продавали квартири. Нині тут мешкають чотири сім"ї.

Зі стін помешкань вилітають цеглини. Крізь півторасантиметрові щілини задуває вітер. Підлога прогнила. Нещодавно хтось із місцевого ЖЕКу написав на стіні: "Будинок зноситься, квартири не продавати!". Незважаючи на це, півроку тому у двоповерхівці продали дві квартири. Власниця однієї з них зізналася сусідам, що за однокімнатне помешкання отримала $60 тис.

— Не дім, а барак. Витяжок нема, тому в кімнатах волого. Ванних теж немає, — каже "ГПУ" мешканка будинку Алла Фролова, 45 років.

1925-го будівлю передали заводу художнього скла, поселили в ній робітників. Нині тут мешкають їхні діти й онуки. Чотири роки тому завод збанкрутував і дім передали ЖЕО N103 Голосіївського району.

Про знесення вперше заговорили 1961 року, згадує Володимир Орловський, 72 роки, який народився й виріс на Червонозоряному. Його батьки заселилися в цей будинок у 30-х роках.

— 1961-го, щойно почали будувати проспект Червонозоряний, нам сказали, що дім знесуть. Обіцяли дати нові квартири, — розповідає Володимир Орловський. — Мене швидше повезуть на Байкове, аніж це станеться! Скільки сусідів уже вмерло, доки квартири обіцяли! Мішка все життя працював на заводі мотористом. Ще в совєтські часи був першим у черзі в райісполкомі. Не дочекався — три роки тому отримав квартиру на Байковому! По-сусідству жили сім"ї Чубанових, Толочкіних, Семенових. Ніхто з них не дочекався квартир — повмирали...

На кухні в помешканні Володимира Леонідовича прогнила підлога. Чоловік каже, її не міняли з 1906-го. Кілька років тому Орловський поставив ванну. Більше ванн у домі N140 немає.

43-річного Олега Глущенка сусіди вважають диваком. Вікна однокімнатної квартири чоловік заставив жерстю й ґратами. У помешканні обдерті стіни, оголена електропроводка. Вмивається Олег із крана, врізаного в батарею.

— Хотів одружитися на дівчині з Умані. Якось вона зайшла в гості, злякалася. Відтоді не бачив коханої, — скаржиться "ГПУ" Глущенко.

У ЖЕО N103 кажуть: для виселення киян потрібно, щоб хтось купив цю землю й розселив мешканців за власний кошт. Такого спонсора поки що не знайшли, пояснює "ГПУ" Галина Пивницька, 47 років, головний інженер ЖЕКу.

Земельну ділянку хоче придбати Ігор Федотов — власник автостоянки неподалік будинку. Чоловік чув, що його мешканців до 2008 року мають розселити, а Володимирові Орловському дадуть квартиру на Харківському.

Зараз ви читаєте новину «Будинок на Червонозоряному зносять півстоліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі