неділя, 26 липня 2020 08:10

Боєць АТО підпалив себе під стінами Міноборони
7

26 липня 2018 року у Києві під Міністерством оборони український боєць АТО Сергій Ульянов вчинив самопідпал. Того дня він разом із іншими добровольцями вимагав визнати їх рівноправними учасниками бойових дій.

Сергій Ульянов вчинив самопідпал
Фото: facebook.com/tsyhip
Сергій Ульянов вчинив самопідпал
Сергій Ульянов вчинив самопідпал
Сергій Ульянов вчинив самопідпал
Сергій Ульянов вчинив самопідпал

Чоловік облив себе рідиною і підпалив. Люди, які були поруч, повалили його на землю й погасили полум'я. Чоловіка забрали до лікарні. Згодом оголосили, що опіків він не отримав, тому госпіталізації не потребує. Сам боєць вказав, що мав лише незначні ушкодження на ногах.

Ульянов не збирався покінчити життя самопідпалом, хотів привернути до себе увагу, щоб побороти військовий бюрократизм. Перед акцією готувався.

"Я запитав у Google, як себе підпалити. Щоб не згоріти. Ніякої схеми як такої не було. Не було якоїсь спеціалізованої підготовки. Єдине, що в мене було надіте під штани - "натовська" термобілизна. У ній немає поліестеру. Тобто це була така натуральна прокладка між ногою і "гелетейкой" (штанами), тому що у мене була підозра, що штани можуть почати плавитися і принести опіки іншого характеру. Ще я читав в інтернеті, що, якщо ти гориш, не можна дихати. Тому що відразу отримаєш важкі опіки дихальних шляхів. Тому в момент підпалу я заздалегідь зробив вдих і затримав дихання. Обливався звичайним бензином марки 98+, по-моєму. У нього високе октанове число, тому він горить набагато краще і швидше, ніж якби я взяв 92-й бензин", - пояснював згодом боєць.

Це не перша подібна акція, у якій Ульянов брав участь. Тривалий час добровольці не могли поспілкуватися з представниками Міноборони, тому голодували під стінами відомства. Приковували себе до паркану.

"Закінчилось все тим, що хлопців відправили як військовослужбовців на воєнно-лікарську комісію у госпіталь. Там нас списали за усіма старими болячками, у кого були контузії та інше. За цей час командуючий силами спеціальної операції Луньов нас перевів незрозумілими указами в особисте розпорядження і після проходження ВЛК, мене за один день вкотре вигнали. Зі мною не розрахувались та навмисно не видали потрібних документів, хоча це незаконно. Я залишився у повітрі, навіть не можу стати на військовий облік. Просто не можу далі жити і нормально працювати та розвиватися. Мого бойового побратима взагалі звільнили без його відома, він також не отримав жодних документів", - жалівся Ульянов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готувався давно: розповіли про підприємця, який підпалив себе в міській раді

Начальник пресслужби Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ Олексій Нікіфоров заявив, що Ульянов вже не вперше погрожував себе підпалити.

"Це не перша погроза себе спалити. В червні він звернувся до гарячої лінії Міністерства оборони та попередив про акцію під будівлею оборонного відомства. Пізніше він зареєстрував в КМДА нову акцію самоспалення біля будівлі посольства США. Ульянов звільнився з ЗСУ з 8 вересня 2017 року, після чого вирішив позиватися до відомства. Суди програвав".

Багато людей сприйняли акцію бійця, як піар, мовляв, підпалив ноги в камуфляжі, аби навести шуму і не отримати жодних опіків.

"Думка цих людей мене не цікавить. Основна мета акції, повторюся спеціально для спікера МВС і всіх інших великих блогерів, - привернути увагу до правового беззаконня в армії. У мене не було мети створити навколо свого імені ажіотаж. Чинити самогубство теж не хотів", - каже Ульянов.

У Луцьку воїн АТО намагався вчинити самопідпал під стінами міської ради. Чоловік облив себе бензином і погрожував підпалити. На місці працювали пожежники, швидка допомога та поліція. Від суїциду військового відмовила психолог. Пізніше стало відомо, що військовому із позивним "Ганс" 22 роки. У 18 він після Майдану поїхав воювати у складі полку "Азов".

Зараз ви читаєте новину «Боєць АТО підпалив себе під стінами Міноборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі