субота, 29 вересня 2007 07:01

Бал зібрав тисячу вчителів

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Дві вчительки танцюють на четвертому балі в ”КиївЕкспоПлазі” у четвер, 27 вересня
Дві вчительки танцюють на четвертому балі в ”КиївЕкспоПлазі” у четвер, 27 вересня

У четвер у місті вперше провели бал для вчителів. Виступити перед педагогами, до "КиївЕкспоПлази" по вул. Салютній, що на Нивках, приїхали оперний тенор Володимир Гришко, гурт "Алібі" та московський співак Олександр Буйнов.

Більшість запрошених збиралися компаніями на розі вулиць Щербакова та Салютної й уже тоді йшли до павільйону N3. Дехто приїжджав на авто або таксі. На вході вчителів зустрічали духовий оркестр і червона доріжка — як зірок кінематографа в Каннах. Черга до гардероба розступилася, коли туди підійшов Григорій Чапкіс, 77 років. Він мав навчити запрошених танцювати вальс.

У залі площею 3000 кв. м зібралося до тисячі вчителів. Жінки переважно були одягнені у вечірні сукні, кілька десятків прийшли в бальних. Чоловіки — в ділових костюмах, але кілька були в смокінгах з метеликами. Гостей частували бутербродами з копченою ковбасою, печивом, цукерками. Було багато фруктів — із ваз звисали кетяги винограду, були ананаси, апельсини, ківі, яблука. Наливали коньяк, червоне й біле вино. У залі постійно чути, як падають і розбиваються на друзки бокали. Найбільше вчителям припали до смаку гірки з нагрітого шоколаду. Підігрітий шоколад скапував із менших тарелей униз, на більші. Молоді вчительки вмочали в гарячий шоколад фрукти. Старші до цього делікатесу не підходили.

Двоє художників-студентів припрошували вчителів до мольбертів. Кожен бажаючий міг намалювати фрагмент спільної картини. Вийшла колективна картина квіток.

Свято відкрили о 20.00 ведучі Юрій Горбунов і Маша Єфросиніна. Вони вручили сотні кращих учителів Шевченківського району годинники та квіти. Потім на сцену вийшов Григорій Чапкіс. Півгодини він навчав педагогів класичних рухів вальсу та польки. Бал розпочався як і належить, під акомпанемент оркестру.

— Кавалерів не вистачає, — скаржиться "ГПУ", стоячи з подругою біля столу, вчителька фізкультури з 49-ї школи Галина Шангіна, 69 років. — У школі казали, аби ми прийшли з чоловіками. Але в нас їх немає. Ну нічого, запросимо Чапкіса, — каже вона.

Ближче до дев"ятої вечора стає душно. Жінки виводять своїх супутників під руки "подихати свіжим повітрям".

— Олю, не переживай. Скоро їхатиму додому. Я нормальний, п"ю коньяк, — розповідає дружині по телефону вчитель Валерій Моця, 47 років. Чоловік керує гуртком кераміки в школі-інтернаті N3 для дітей-сиріт. Веде чотири групи сиріт, у кожній — по 15 учнів. Щомісяця заробляє в інтернаті 900 грн. Підробляє в підприємстві "Гончарі".

— Я в інтернаті працюю 12 років. Вчу дітей ліпити фігури з глини, — розповідає Валерій Моця "ГПУ", тримаючи бокал коньяку. — Мені їх жалко. У більшості батьки — в"язні, проститутки, алкоголіки. Прикро, бо лише одиниці вибиваються в люди. Один із випускників 1994-го Олександр Редько став дизайнером. Зараз працює в Юлії Тимошенко, — веде далі вчитель.

О 22.30, після виступу Володимира Гришка та "Алібі", запрошені розходяться. Бал закінчився о 23.30. Про політику теж говорили. Гурт із чотирьох учителів сперечався, за кого голосувати — "за Юльку", чи "за Литвина". До таксі сіли, так і не дійшовши згоди.

Бал для вчителів напередодні їхнього професійного свята організував Шевченківський район. За тиждень до свята влада района презентувала педагогам по 1 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Бал зібрав тисячу вчителів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі