середа, 17 квітня 2024 16:50

Арку дружби народів можна зносити - Мінкульт

Арку дружби народів можна зносити - Мінкульт
Монумент втратив статус пам'ятки історії і може бути демонтований. Фото: Facebook.com/MCIPUkraine

Колишня Арка дружби народів у Києві більше не є памʼяткою, відтак може бути демонтована.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Мінкульт наказом визнав об'єкт таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Арка дружби народів у Києві, встановлена у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР і 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року, належить до символіки російської імперської політики і підлягає цілковитому демонтажу, сказали.

Попри перейменування Київською міською радою в "Арку Свободи українського народу", монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України, повідомили в уряді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За три місяці російська мова має повністю зникнути з ефірів

У висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам'яті йдеться про те, що втілений у монументі міф про "возз'єднання" двох "братніх" народів не відповідає історичним реаліям.

"У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його "ярмом". Позбавляючись монументального "ярма", ми звільняємось від залишків радянської диктатури і російського імперського впливу", - сказав виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

У квітні 2022 року прибрали монумент з колишньої Арки дружби народів. Під час демонтажу скульптур у фігури робітника, що символізував Росію, відірвалася голова. Арку перейменували на Арку Свободи українського народу.

Зараз ви читаєте новину «Арку дружби народів можна зносити - Мінкульт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі