четвер, 23 липня 2020 15:23

Американські медузи та риби-голки - у Дніпрі помітили незвичних тварин

У водах дніпровських водосховищ оселилися незвичні для річкових водойм тварини: медузи американського походження та риби-голки.

Автор: "Вечірній Київ"
  Незвичні морські мешканці у водах Дніпра
Незвичні морські мешканці у водах Дніпра

Перегородивши річку дамбами, її позбавили природної течії. Тому в каскаді дніпровських водосховищ за всі ці роки утворилася своя екосистема, відмінна від річкової, - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков для Вечірнього Києва.

"Автомийки скидають відходи свого виробництва в ливньовки, за якими, минаючи очисні споруди, ця брудна вода, насичена автомобільними мастилами й автохімією, безперешкодно потрапляє прямо в Дніпро. За твердженням учених, вода у водосховищах нагадує коктейль з усієї таблиці Менделєєва. Завдяки всьому цьому склад води змінився, що й дало можливість оселитися в каскаді дніпровських водосховищ мешканцям морських лиманів", - додає Чистяков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кишкова паличка атакувала всі пляжі Києва

Медуза, знайдена у водах Дніпра, американського походження. Називається Craspedacusta sowerbyi, або амазонська прісноводна медуза. Цей вид медуз - прибулець, бо не властивий природі України. Вони мають схожу структуру зі справжніми медузами, однак дещо зменшені порівняно з морськими родичами. Кілька років тому присутність цих медуз у водах Дніпра була винятком. Зараз їхня кількість не поступається кількості тамтешніх прісноводних.

За три роки в центрі Дніпра в Києві можуть утворитися кілька десятків островів. Річка швидко міліє — зараз в акваторії є 56 мілин завглибшки по коліна.

Зараз ви читаєте новину «Американські медузи та риби-голки - у Дніпрі помітили незвичних тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі