пʼятниця, 18 січня 2008 07:13

350 водіїв позбавили прав

Автор: фото: PHL
  Інспектор ДАІ зупиняє ”фольксваґен”, який порушив правила. Він повертав із проспекту Перемоги на вулицю Чорновола з середнього ряду, а не з крайнього правого, як того вимагають правила
Інспектор ДАІ зупиняє ”фольксваґен”, який порушив правила. Він повертав із проспекту Перемоги на вулицю Чорновола з середнього ряду, а не з крайнього правого, як того вимагають правила

— Я вам права не отдам. Буду жаловаться. Как ваша фамилия? У меня отец 20 лет в прокуратуре работает. Он с тобой разберется, — кричить 25-річний водій інспекторові ДАІ у середу ввечері на Подолі.

Потім він звертає увагу на 60-річного дружинника, який працює із трьома інспекторами.

— А ты вообще иди отсюда, мудак! Никакой ты не свидетель — ты лжесвидетель! Сейчас вместе зайдем за угол, я тебе покажу, какой из тебя свидетель, — закидає молодик дружинникові.

Чоловік їхав сріблястим "ланосом". Коли повертав через перехрестя на червоне світло, його зупинили. Згодом з"ясувалося, що інспектор ДАІ записав розмову з водієм на цифровий диктофон. Кореспондентові "ГПУ" сказав, що, окрім протоколу, подасть до суду рапорт із погрозами водія на адресу дружинника.

Упродовж години кореспондент "ГПУ" був свідком того, як патруль зупинив ще зо два десятки автомобілів. Одного водія на ВАЗі інспектори відпустили. Авто зареєстровано в Київській області. Із нього вийшов високий огрядний чоловік у пальті. Він був схвильований. Заприсягнув інспекторам, що поспішає до дружини, яка лежить після операції в реанімаційному відділенні. Із цим водієм розмовляли хвилин зо дві. Потім відпустили.

Із 10 січня управління ДАІ проводить у Києві рейд. Його називають "оперативно-профілактичним відпрацюванням автошляхів". Інспектори складають протоколи. За грубе порушення правил дорожнього руху вилучають водійські посвідчення. Їх та протоколи надсилають до районних судів. Порушникам видають приписи, де зазначено, о котрій годині прийти до суду на слухання справи. За повідомленням міської ДАІ, із 10 по 15 січня інспектори вилучили 340 водійських посвідчень.

Ставлення міських водіїв до рейду ДАІ різні. Одні вважають: на дорогах Києва давно слід навести порядок, а за грубі порушення правил потрібно жорстко наказувати, навіть позбавляти прав. Інші переконані в тому, що інспектори отримали більше повноважень. Тому хабарі братимуть і надалі. Додають, що їх розмір збільшиться.

15 патрулів приїхали із Донецька

Із 10 січня ДАІ практикує новинку. Окрім кількох автоінспекторів, із патрульними працюють працівники добровільної народної дружини — громадської структури, що має слідкувати за порядком на вулицях міста. Дружинники виступають свідками при складанні протоколів щодо порушення правил дорожнього руху. Таких людей вирішили залучити до справи, аби не шукати свідків серед водіїв чи пішоходів.
За міськими дорогами столиці приїхали наглядати 15 патрулів із Донецька. Стільки ж київських загонів ДАІ скерувала на службу до Криму. А тамтешніх — до Донецька. Зробили так, аби унеможливити хабарництво на дорогах.
— Зараз хтось із нас двох сяде до в"язниці — або ти, або я.
Cтоличні водії кажуть, що саме цю фразу вони чують від інспекторів ДАІ дедалі частіше у відповідь на пропозицію взяти "десятку" й не складати протокол.

Зараз ви читаєте новину «350 водіїв позбавили прав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі