понеділок, 19 листопада 2018 18:07

Видали українську граматику для іноземців

Видали українську граматику для іноземців
Іван Ужевич уклав "Граматику словенську". Фото: UAHistory

"Граматику словенську" уклав лексикограф Іван Ужевич 19 листопада 1643 року.

Праця є граматикою української літературної мови, написана латиною, повідомляє uahistory.com.

Ужевич народився біля річки Уж. Не відомо, біля якої саме, бо річка з такою назвою є у Житомирській області та на Закарпатті.

Іван Ужевич після закінчення навчання у Віленській братській школі 28 жовтня 1637 року був зарахований студентом до Краківського університету. Після чотирьох років навчання він продовжив здобувати освіту на богословському факультеті Паризької Сорбонни. Є припущення, що потім деякий час працював на цьому факультеті. Ужевич був високоосвіченою людиною, вільно володів староукраїнською, старослов'янською (різних ізводів), польською, латиною, був знайомий із французькою, староєврейською, чеською та хорватською мовами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звідки походять імена перших українських князів

Ужевич написав для іноземців-неслов'ян латиною (ілюстративний матеріал подано староукраїнською мовою) граматику книжної української мови середини XVII ст. Вона дійшла до нашого часу в двох чистових рукописних варіантах 1643 і 1645 років. Обидва зберігаються у Франції.

В документах ЦРУ вказано, що у 1950-х 80% мешканців Києва говорило українською. 20% російською та іншими мовами СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Видали українську граматику для іноземців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі